Milanoviću, izvoli srezati troškove ministarstava!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

"VEĆ TRI godine govorimo da smo na rubu. Imamo jako veliku potrošnju, javne financije su neodržive i ne znam sad zašto se svi čude i stavljaju strašan teret ljudima koji tek sada formiraju vladu i budžet za sljedeću godinu", komentirao je za Index ekonomist Ante Babić alarmantne poruke koje je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski uputio budućoj hrvatskoj vladi.

Predstavljajući izglede hrvatskog gospodarstva u 2012. godini, Rohatinski je kazao kako se državni budžet mora smanjiti za devet milijardi kuna, i to u potrošnji državnog aparata, a ne u investicijama, a kako se Hrvatska ne bi našla u poziciji u kojoj se sada Grčka. Iz Svjetske banke je stiglo upozorenje kako će Hrvatska u sljedećoj godini ponovno upasti u recesiju te da će BDP pasti za oko jedan posto.

Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić danas je u razgovoru za Index ustvrdio kako postoji šansa da nam se smanji kreditni rejting čak i ako Hrvatska uštedi tih devet milijardi kuna i donese održivi proračun. "Međutim, ako Vlada odmah pokaže da je usmjerena na odgovornu fiskalnu politiku, to će poslati signal da ima namjeru dugoročno svoje financije držati pod kontrolom i to bi se trebalo pozitivno odrazit na rejting", ocijenio je.

"Bez da se dira u plaće i mirovine može se uštedjeti 20 milijardi kuna"

"100 milijardi nam iznosi porezni kapacitet, a 120 milijardi kuna je potrošnja. Bez da se dira u plaće i mirovine može se uštedjeti 20 milijardi kuna", ocjenjuje Babić dodajući kako se uštedjeti može prvenstveno na trošenju po ministarstvima, zatim na nizu subvencija i programa koji ne rade te reformama koje su započete i koje treba nastaviti. "Kada se sve to zbroji, imamo dovoljno za uštedu", kazao je.

Današnje guvernerove poruke, kao i one Svjetske banke od prije par dana iznesene su za to da se upozori novu vlast da treba na to paziti i ići na reforme, smatra Babić, ipak ističući kako su kukurikavci to sigurno primili na znanje te ih se sada treba pustiti da rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je imaju li ovi jadničci koji dolaze išta na računu, ili je ova gospođa prije nego je otišla podijelila sve na božićnice", ironično zaključuje Babić.

"Nova Vlada mora pokazati kreditorima da misli ozbiljno"

Da se ne radi o ničem novom, kazao nam je i Damir Novotny. "Radi se o nečemu o čemu je guverner govorio i ranije. Ovo je sad aktualno jer Vlada mora refinancirati državne dugova i mora se dodatno zadužiti za pokriće deficita od ove godine u iznosu od 20 milijardi kuna. Nova Vlada zato će morati pokazati kreditorima da misli ozbiljno, u protivnom neće moći dobiti novac za refinanciranje", ističe Novotny.

Kako je istaknuo, plaće i mirovine ne bi trebalo mijenjati jer one nisu najveći trošak državnog proračuna, a važne su zbog održavanja kupovne moći, odnosno kakve-takve potražnje na domaćem tržištu.

"No veliki potencijal uštede vidim u troškovima ministarstva, također raznim subvencijama poduzećima i poljoprivredi, koje nisu dale rezultata, ali i u raznim socijalnim pomoćima koje država daje posebnim zakonima koje treba promijeniti", kazao je Novotny.

"Teret mora biti ravnomjerno raspoređen"

Prema njegovom mišljenju, Vlada mora biti pametna i uzeti svima pomalo, da teret bude ravnomjerno i pravedno raspoređen kako bi se osigurala politička stabilnost za reforme. Novotny tu ističe i mogućnost uvođenja novih posebnih oblika poreza, naročito poreza na imovinu. On je, smatra, važan jer bi se time rasteretio proračun pritisaka od lokalne samouprave koja bi se financirala iz poreza na imovinu.

"Poruka guvernera Rohatinskog je da se Vlada mora ponašati odgovorno kako ne bismo zapali u još veće poteškoće", zaključuje Novotny. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara