Milanoviću, opali nas preokretom!

Foto: Dragan Matić / Cropix

"OD NOVE vlade očekuje se preokret".

Kad to kaže predsjednik Ivo Josipović, onda mu valja vjerovati. On je pompozno najavljivao Novu pravednost, pa vidimo kako je to završilo. Na onoj staroj.

"Od Vlade u perspektivi imam velika očekivanja", dodao je Josipović.

Imali su birači i od njega velika očekivanja, pa vidimo kako se on već dvije godine nosi s njima. Ležerno.

No ako ćemo slušati izjave budućih ministara, onda nam velikih očekivanja neće uzmanjkati. Baš kao ni uzbuđenja.

Nabrusio se Jovanović

Pa se tako, recimo, novi ministar znanosti i sporta Željko Jovanović silno nabrusio na Zdravka Mamića i Vlatka Markovića. Otprilike onako kako se nedavno brusio na onu drugu "zločinačku organizaciju", boljim poznavateljima poznatu i pod nazivom Hrvatska demokratska zajednica.

Njegov kolega Ranko Ostojić, budući ministar policije, silno se nabrusio na raščišćavanje stanja na HRT-u. "Kada će više taj Sabor", napisao je neki dan na Facebook profilu povodom slučaja Šprajc, "da se mogu početi mijenjati zakoni protiv slobode i demokracije i zajedno s njima oni koji provode politički progon. Ubijaju istinu!".

Reklo bi se, mačevi su isukani, samo se čeka da popadaju glave.

Nije se nabrusio Mimica

S druge strane, predsjednik Hrvatskog sabora postao je Boris Šprem, a jedan od najvažnijih potpredsjednika Vlade bit će Neven Mimica. Sve jedan umjereniji od drugog.

Ili, recimo, ovo. Radimir Čačić jedan dan kaže da će biti otpuštanja u državnoj službi, na što mu Zoran Milanović kaže da neće. Drugi dan kaže da će se dići PDV na 25 posto, na što Slavko Linić kaže da odluka još nije donesena. I treći dan Radimir Čačić se zabije u auto.

Očito više nije mogao izdržati.

Kao što se vidi, gadno je to s tim velikim očekivanjama, a još više s najavljivanim preokretima. Josipović bi o tim temama najbolje znao govoriti. A da je Ivica Račan još živ, i on bi znao svašta reći.

Trećesiječanjska očekivanja

Trećesiječanjska koalicija nastupila je s velikim očekivanja, među kojima je prednjačila revizija pretvorbe i privatizacije. Od toga nije bilo ništa. Nije bilo ni obračuna s tajkunima (Miroslav Kutle uhićen pa pušten, Nino Pavić uhićen pa pušten, Josip Gucić nije ni uhićen, ostali jednostavno pušteni), ni obračuna s organiziranim kriminalom (Radovan Ortynski neslavno je zamijenjen podobnim Mladenom Bajićem), baš kao ni s radikalnom desnicom i paraobavještajnim podzemljem (Ivić Pašalić s mjesta potpredsjednika Sabora časno se, s 25 milijuna eura Hypo kredita, povukao u tajkunske vode).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se očekuje od ove Vlade?

Od Milanovića ništa, do Čačića svašta

Od Milanovića se ne očekuje ništa. On se za to odavno pobrinuo. Od Čačića se očekuje svašta, prvenstveno da se više okani volana. Od Mimice, potpredsjednika za politiku, ne očekuje se ništa jer dobar dio javnosti nije za njega čuo, a oni koji su čuli, ništa ne očekuju.

Sve u svemu, korisno je spustiti očekivanja jer u tom slučaju je i razočaranje manje. A sve ostvareno u tom slučaju izgledat će kao bonus.

S druge strane, tu je Jovanović, bombarder s Kvarnera. Njemu će zapasti sektor znanosti, ali on se najprije primio nogometne mafije. I prije nego što je uopće zasjeo na dužnost, već se razočarao.

Moralom po nemoralnima

"Minimum moralne odgovornosti tražio je da ponude ostavke i zatraže povjerenje", izjavio je Jovanović nakon sjednice HNS-a. "Nisu to učinili jer znaju da bi time ugrozili svoje fotelje, a te fotelje znače im puno više od raščišćavanja s nemoralom, kriminalom, korupcijom kojom manjina prlja poštenje najvećeg dijela vrijednih ljudi u nogometu i oko njega".

Onaj koji bi se trebao uhvatiti u koštac s mafijom u nogometu jest novi ministar policije Ranko Ostojić. Ali on se jedva čeka primiti čišćenja stanja na Hrvatskoj televiziji. Kako to misli učiniti, nije baš jasno. Još manje odakle misli krenuti. I znači li ta njegova nabrijanost na HTV da je spreman i na sređivanje stanja u ostalim medijima, pa i privatnim?

Naime, jedan Račanov ministar otjeran je iz Vlade nakon što je uhapsio Ninu Pavića, kasnijeg Ostojićeva šefa u Slobodnoj Dalmaciji.

Velika očekivanja su gadna stvar. Jer je u tom slučaju i razočaranje veliko. A sve ostvareno izgledat će kao nedovoljno, kao da se moglo učiniti još nešto.

Tko će desanaderizirati Hrvatsku?

Ivica Račan nije proveo detuđmanizaciju. Započeo ju je Stjepan Mesić, a nastavio Ivo Sanader, pretvorivši to u sanaderizam. S njim se u samoobrani počela obračunavati Jadranka Kosor, ali ne i Ivo Josipović. Čekamo što će napraviti novi premijer Zoran Milanović.

Njegov SDP u međuvremenu je odustao od rušenja Milana Bandića u Zagrebu, iako su to najavljivali još od lokalnih izbora. Tako je propao prvi preokret. Čekamo ostale: obračun s Mamićem, a ne samo s NK Karlovcem, obračun s Hloverkom, a ne samo s Brunom Kovačevićem, obračun s Bajićem, a ne samo s Karamarkom.

Dajte mu da ne vozi

I da se Čačić konačno prestane zabijati u tuđe aute.

Neka mu Milanović nakratko posudi onaj metaforički Airbus za kojeg je najavio da će nas njime provesti kroz EU maglu. Za ovu domaću magluštinu trebat će mu ipak nešto veće.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara