Milinović daje liječnicima milijun kuna za edukaciju o medicinskoj oplodnji

Tekst: R.R.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

KAKO kontroverzni Zakon o medicinskoj oplodnji ne bi i dalje bezrazložno uznemiravao javnost, a tako i pacijente, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović dosjetio se kako će dodatnih milijun proračunskih kuna potrošiti da bi educirao liječnike o novom Zakonu.

Da je tome zaista tako, ministar zdravstva potvrdio je danas na konferenciji za novinare na kojoj je još jednom naglasio kako neće biti nikakvih bitnih promjena Zakona o medicinskoj oplodnji osim preinaka u smislu lakše administracije.

> Milinović: Umjetna oplodnja je stala jer su svi liječnici na godišnjem odmoru!

"Milijun kuna ide za edukaciju zbog rupa koje su nastale zbog zaostajanja našega zdravstvenog sustava za dostignućima moderne humane reprodukcije", objasnio je danas Milinović kojem je još prije tjedan dana glavni argumenti zašto su u Hrvatskoj stali postupci za umjetnu oplodnju bili godišnji odmori liječnika. Danas je ustvrdio da naša zemlja, nije pratila trendove u humanoj reprodukciji koji su se događali proteklih godina, što misli ispraviti s dodatnih milijun kuna.

Nije nego izmjena Zakona

Osim edukacije s milijun kuna financirat će se i nabavka dodatne opreme. Milinović je danas ponovio da je Hrvatska nekad bila osma u svijetu u medicinski potpomognutoj oplodnji, no da smo danas daleko od vrha jer nismo uspješno pratilili napredak tehnologije kao ostali svijet.

Naglašeno je da se postupci medicinske oplodnje nesmetano odvijaju u Republici Hrvatskoj, te da nema nikakve potrebe, kao ni do sada, da pacijenti pomoć traže izvan granica Republike Hrvatske.

"U kontaktu sam ne samo s premijerkom Jadrankom Kosor nego i s koalicijskim partnerima", rekao je Milinović novinarima objašnjavajući kako će se u spornom Zakonu mijenjati samo neki Pravilnici prema kojima bi parovi koji žele umjetnom oplodnjom doći do prinove trebali manje čekati na proces.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara