Milinović o umjetnoj oplodnji: Sin mi je rekao da mrzi SDP

Tekst: I. Ćimić
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"TATA, gledao sam televiziju i tiskovnu konferenciju gdje su rekli da ti lažeš, a oni lažu. Mrzim tata SDP. Nemoj sine više nikad reći da mrziš SDP! Jer ne treba mrziti nikoga. Ali tata ja nikad neću glasati za SDP! E, tu se sine slažemo", naglasio je ministar zdravstva i socijalne skrbi  Darko Milinović govoreći u Saboru o izmjeni Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u Saboru.

Hebrang: 11 tisuća živih bića je u ledenom dobu

Naime, u više od dvadeset minuta, ministar je govoreći o izmjenama Zakona, govorio o svemu onome što ga povrijedilo u posljednja dva mjeseca. Tako smo umjesto razloga zašto se nakon dva mjeseca uvode izmjene Zakona, slušali smo Milinovićev obračun s medijima, oporbom i nevladinim organizacijama.

> Umjesto u Saboru Milanović "stranačkim poslom" u Čakovcu

"Radi godišnjih odmora stalo je sve", rekao je ministar Milinović dodajući kako se postupci sasvim normalno obavljaju u Hrvatskoj te da nije istina da je "sve stalo".

"11 tisuća zametaka živi u ledenom dobu, duboko zamrznuto u hladnjaku. A reći ću vam da je zametak živo biće. Imamo li ga pravo držati godinama zamrznutog, to živo biće", objasnio je šef kluba HDZ-a Andrija Hebrang zašto i dalje ostaje zabrana zamrzavanja zametaka te ograničenje zamrzavanja najviše 3 jajne stanice.

Poraz Kosor od konzervativne struje HDZ-a

Podsjetimo, Sabor bi danas trebao donijeti odluku o izmjeni Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, za koju mnogi kažu kako predstavlja tek kozmetičke izmjene "najkonzervativnijeg zakona u Europi" kao i poraz Jadranke Kosor unutar HDZ-a pred konzervativnom strujom koju predvodi ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Također, nakon jučer promijenjenog Zakona o nepušenju zastupnici jutros drugi dan zaredom bave se "ispravljanjem krivog Milinovića".

Koalicijski partneri opet prijete

Moglo bi biti izuzetno burno, jer su rezerve prema ovom konzervativnom Zakonu izrazili i vladini koalicijski partneri. Tako su iz HSLS-a već najavili da neće podržati izmjene koje su nedovoljne, a nezadovoljni su i u SDSS-u koji bi također mogli uskratiti svoju podršku. Valja naglasiti kako je prije dva mjeseca, kada je izglasan sporni zakon HSS, najavio da će biti odlučno protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji pa na kraju ostao u sabornici, formirao kvorum i svojim glasovima "protiv" omogućio HDZ-u da ipak usvoji sporni zakon. Proslavio se i ministar Damir Bajs koji je pokazao kako se može dobiti dijete izvan braka medicinski potpomognutom oplodnjom pa na Vladi glasati za zakon kojim se to onemogućava.

Za Zakon je tada ruke diglo 70 zastupnika (uz 66 HDZ-ovaca, podržali su ga Marijana Petir i zastupnici manjina Šemso Tanković, Nazif Memedi i Deneš Šoja. Protiv je bilo samo šest zastupnika koji su ostali u sabornici (5 HSS-ovaca i HSP-ovac Danijel Srb), dok se zastupnica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil izjasnila kao suzdržana.

Kod javnog bilježnika po ovjeru veze

Nakon niza podignutih tužbi nevladinih udruga oko spornog zakona, HDZ se odlučio samo na kozmetičke izmjene. Tako i dalje ostaje zabrana zamrzavanja zametaka te ograničenje zamrzavanja najviše 3 jajne stanice. Isto tako nevjenčani parovi će umjesto prvotne ideje o dokazivanju svoje veze pred posebnom komisijom, sada morati poći kod javnog bilježnika kod kojega će ovjeriti svoje izjave da su u vezi. Također tu su izmjene oko odluke darivatelja spolnih stanica o otkrivanju identiteta, odnosno dijete začeto darovanim sjemenom ili jajnom stanicom nakon svoje punoljetnosti i dalje će imati pravo uvida u informacije o svom biološkom porijeklu uz pristanak darivatelja spolne stanice.

Zanimljivo je napomenuti kako je Milinovićev originalni zakon, preživio svega dva mjeseca, a bio je razlogom žestokog obračuna unutar HDZ-a jer je Kosor čak zaprijetila i svojom ostavkom što je kasnije opovrgnula. Da je sve idilično unutar HDZ, trudio se dokazati i sam Milinović koji je banalizirajući cijeli slučaj pred novinarima pozvao "Jadranku na čaj".

Egzodus

Štete od Milinovićeva zakona koji je snazi, kao što smo napisali, svega dva mjeseca već sada su nemjerljive. Od izuzetno lošeg imidža zemlje, do "Golgote" mladih parova koji imaju problema s neplodnosti. Tako je zabilježeno da je na odjelu reproduktivne medicine Opće bolnice u Mariboru tolika navala pacijenata da su svi termini za sljedećih godinu dana zauzeti, a bolnica više nikoga ne naručuje. Naime, istodobno s početkom primjene novog Zakona o potpomognutoj oplodnji počeo je i egzodus hrvatskih parova u Sloveniju koji muku muče s neplodnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara