MILKA MESIĆ NA SUMMITU O BORBI PROTIV RAKA DOJKE

Prve dame srednje i istočne Europe, među kojima i prva dama Hrvatske Milka Mesić, ovog su vikenda u Tirani razgovarale o načinu borbe protiv raka dojke. L

Na dvodnevnom summitu u Tirani sudjelovale su prve dame Hrvatske, Makedonije i Ukrajine, supruga poginulog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, posebna izaslanica prve dame Australije, te izaslanice prvih dama Slovenije i Mađarske.

Plenarnu sjednicu otvorila je kćerka albanskog predsjednika Rubena Moisiu, ističući potrebu rasprava o ranoj dijagnostici raka dojke.

Rak dojke, istaknule su sudionice, jedna je od najsmrtonosnijih bolesti žena u svijetu.

Sudionice summita u Tirani prvog je dana pozdravio i albanski predsjednik Alfred Moisiu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi političari trebali bismo učiniti više, morali bismo jasno i odgovorno objaviti našu poruku" u borbi protiv raka dojke, kazao je u svom govoru albanski predsjednik.

Prve dame srednje i istočne Europe razgovarale su o problemu raka dojki i na svom summitu održanom u svibnju prošle godine u Zagrebu.

Na tom sastanku sudjelovalo je deset prvih dana srednje i istočne Europe, a u završnoj deklaraciji istaknuto je da će se prve dame zemalja srednje i istočne Europe "zalagati da se u sljedeće tri godine u njihovim državama, ako već ne postoji, osnaži program besplatnog pregleda dojki".

Na zagrebačkom summitu inicirano je i osnivanje zaklade koja bi prikupljala sredstava za programe koji će promicati prevenciju i liječenje raka dojke.

(Hina) xnab ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara