Miller: Poljska će se oduprijeti prijetnjama EU

POLJSKA je u srijedu najavila da će se oduprijeti svim mogućim prijetnjama iz Europske unije da je se financijski kazni zbog njezine uloge u blokadi dogovora o europskom ustavu.

Šest zemalja članica EU zatražilo je u ponedjeljak da europski proračun u razdoblju od 2007.-2013. godine ne prelazi jedan posto BDP-a, što bi praktički značilo njegovo zamrzavanje u trenutku kada najveće proširenje EU u povijesti donosi povećane potrebe.

Diplomati zahtjev tumače u svjetlu propalog summita EU posvećenog donošenju europskog ustava.

Poljski mediji i političari zahtjev su protumačili kao prijetnju Španjolskoj i Poljskoj, najvećim primateljima europske pomoći za razvoj, te pokušaj da ih se prisili da prihvate nacrt ustava koji podržavaju Francuska i Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Poljsku bi se trebalo doživljavati kao zemlju čija se stajališta temelje na razumnom razmišljanju", rekao je poljski premijer Leszek Miller za Financial Times.

"Poljska može i promijeniti svoja stajališta, no samo argumentima, a ne prijetnjama", rekao je Miller.

Poljska i Španjolska odbacile su predloženi sustav glasovanja koji bi im smanjio glasačka prava zajamčena Sporazumom iz Nice, dok je istodobno davao veću glasačku težinu Francuskoj i Njemačkoj.

Poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz rekao je kako ne vidi vezu između spora oko europskog ustava i zahtjeva za zamrzavanjem europskog proračuna.

"To nije element ucjene. Već je dugo poznato da će se pojaviti veliki spor oko načina na koji se EU financira", rekao je Cimoszewicz pred poljskim parlamentom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara