Milorad Dodik u studenome potpisuje ugovor o gradnji autoceste prema Splitu

Milorad Dodik u studenome potpisuje ugovor o gradnji autoceste prema Splitu

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske, 2. studenog potpisat će s austrijskom tvrtkom Strabag ugovor o izgradnji mreže autocesta te time još jedanput demonstrirati svoje prijetnje o raspisivanju referenduma za samostalnost tog entiteta.

Dodik već nekoliko godina intenzivno radi na tom poslu, vrijednom gotovo tri milijarde eura, kojim bi manja polovica BiH trebala dobiti čak 430 kilometara novih prometnica, piše Slobodna Dalmacija. Vlada RS već je odobrila prijedlog tog ugovora, kojim bi Austrijanci dobili i 30-godišnje upravljanje tim autocestama te upravljanje i svim benzinskim postajama na njima, čime im je profit dodatno osiguran, čak ako promet na tim cestama bude rjeđi od očekivanog.

Hrvatskoj je najzanimljiviji pravac do Kupresa, zbog najave njegovog produžetka do Livna i Splita, a tim bi Slavonija i Dalmacija bile povezane najkraćom mogućom rutom. Dodik će naime autocestu graditi samo do "granica" RS, tj. do Kupresa, što je izazvalo antipatiju u ostatku BiH i što praktički znači da bi ta autocesta bila svojevrsno "slijepo crijevo", jer time Dodik jasno daje do znanja kako on ne respektira cjelokupni teritorij te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produžetkom autoceste od Kupresa prema Splitu trebala bi se baviti Hercegbosanska županija, a najbliža potpisivanju ugovora za izgradnju ostatka autoceste jest austrijska tvrtka Alpine, koja misli graditi na potezu Glamoč-Livno-Kamensko, što bi značilo da bi Split s unutrašnjosti Bosne i Kupresom bio povezan slabijom vezom, koja ide kroz slabo naseljena područja.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara