Miloševićev svjedok uveo Memorandum SANU kao dokaz obrane

SRPSKI akademik Kosta Mihajlović, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), podnio je u petak sudu stručni izvještaj o ekonomskom razvoju bivše SFRJ u kojem je od riječi do riječi prenio dijelove Memoranduma SANU iz 1986., koji optužnica tretira kao dokument koji je srpsko vodstvo iz 90ih iskoristilo kao ideološki predložak za izazivanje nasilnog raspada bivše federacije i teritorijalna osvajanja s ciljem stvaranja "jedinstvene srpske države".

"Dijelovi Memoranduma SANU preneseni su od riječi do riječi u izvještaju koji je svjedok podnio sudu kao dokaz", upozorio je sudsko vijeće tužitelj Geoffrey Nice tijekom protuispitivanja svjedoka.

"Moguće je. Ja sam pisao i memorandum i izvještaj sudu. Nemam dvije glave i dva mišljenja", odgovorio je Mihajlović.

Tijekom glavnog ispitivanja negirao je da je Memorandum bio nacionalistički, velikosrpski program, tvrdeći da je dokument trebao samo upozoriti na političku i gospodarsku neravnopravnost Srbije u odnosu na ostale republike.

"Memorandum je inzistirao na jednakosti Srbije u političkom i ekonomskom smislu. Ništa se više nije tražilo", rekao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na traženje Miloševića da komentira navode prema kojima je Memorandum bio nacionalistički program koji je izazvao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, Mihajlović je odgovorio "naprotiv, on je osudio nacionalizam kao jedan od uzroka krize".

Na upit optuženog je li dokument prenaglašavao ekonomsko zaostajanja Srbije, ustvrdio je da se to nije moglo prenaglašavati jer je Srbija zaostajala po svim faktorima, što su pokazivali egzaktni podaci.

"To nije bio program već dokument upozorenja sastavljen na temelju znanstvene analize. On je trebao pokrenuti političko vodstvo", rekao je svjedok.

Tužitelj Nice citirao je ocjene ubijenog srpskog političara Ivana Stambolića iz listopada 1986. da je Memorandum SANU bio "osmrtnica Jugoslavije" i politička insinuacija koja će stvoriti "krv, mrak i zlo".

Mihajlović je odbacio te ocjene kao "deformirano gledanje", ustvrdivši da je on iznio "lucidnu analizu situacije i jasnu poruku, te ostvario veliki utjecaj na javno mnijenje".

Svjedočenjem 90-godišnjeg akademika završen je posljednji dan haškog suđenja Miloševiću u ovoj godini. Proces se nastavlja 11. siječnja nakon trotjedne stanke u radu ICTY-a za Božićne i Novogodišnje blagdane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara