Milutinović, Šainović, Ojdanić, i Lazarević privremeno pušteni na slobodu

BIVŠI predsjednik Srbije Milan Milutinović, zamjenik jugoslavenskog premijera Nikola Šainović, te generali VJ Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević privremeno su pušteni iz pritvora Haškog suda sukladno odluci koje je 14. travnja donijelo III. Raspravno vijeće ICTY-a.

Izvršenje odluka o privremenom puštanju na slobodu Milutinovića, Šainovića i Ojdanića bilo je odgođeno 24 sata na zahtjev Tužiteljstva u očekivanju eventualnih žalbi na odluke Raspravnog vijeća.

Nakon što je Tužiteljstvo kasnije odlučilo da neće uložiti nikakve žalbe, obavljene su pripreme za brzo privremeno puštanje na slobodu sve četvorice optuženi, navodi se u priopćenju suda. ICTY je od ljeta 2002. u više navrata odbacio zahtjeve za oslobađanje Milutinovića i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milutinović, Šainović, Ojdanić i Lazarević otputovali su za Beograd zajedno s ministrom uprave Srbije Zoranom Lončarom, koji je u četvrtak u Haag dopratio 13. srpskog optuženika u zadnjih nekoliko mjeseci, pukovnika VRS Vujadina Popovića koji je kao najviši oficir za sigurnost Drinskog korpusa VRS bio jedan od najodgovornijih za pokolj u Srebrenici u srpnju 1995.

Bivši predsjednik Srbije Milutinović, te Šainović i Ojdanić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom srpske vojno-policijske intervencije na Kosovu 1998/99., isto kao i general Lazarević koji je optužen zajedno s generalima Sretenom Lukićem, koji se predao ICTY-u te Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Đorđevićem koji su u bijegu.

U odluci u njihovu oslobađanju do početka suđenja navedeno je kako se očekuje objedinjavanje njihovih optužnica što će odgoditi početak suđenja.

Također je istaknuto da su odluke donesene u svijetlu znatno poboljšane suradnje vlasti u Beogradu sa ICTY-em kao i činjenice da su u slučaju svih optuženika koji su ranije oslobođeni ispunjeni svi sudski zahtjevi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara