MILUTINOVIĆ U PONEDJELJAK PUTUJE U DEN HAAG?

Donedavni predsjednik Srbije i haaški optuženik Milan Milutinović u ponedjeljak bi trebao otputovati u Den Haag i predati se Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, javila je u nedjelju agencija Beta, pozivajući se na ´pouzdane izvore u Tribunalu´.

Istu tvrdnju objavio je i beogradski radio B92, koji, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi i da je predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i ministar vanjskih poslova Goran Svilanović uputio pismo predsjedniku suda u kojem podsjeća da je bivši srbijanski predsjednik surađivao s novim vlastima u Beogradu, da se dobrovoljno predaje, te da bi ´bilo poželjno´ da se Milutinovića što prije pusti na privremenu slobodu do početka suđenja.

Pismo sličnog sadržaja, kaže radio B92, uputio je i srbijanski premijer Zoran Đinđić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradska BK televizija objavila je u nedjelju poslijepodne da Milutinović u ponedjeljak odlazi u Den Haag vladinim avionom, te da je njegovu obranu preuzeo britanski odvjetnik John Levingston, koji je zastupao oslobođenog hrvatskog optuženika Vladana Kupreškića, uz još dvojicu odvjetnika iz SR Jugoslavije, te da bi Milutinović već u srijedu mogao stati pred suce Haaškog suda.

Milutinović je optužen za zločine protiv čovječnosti nad albanskim civilima na Kosovu počinjene u proljeće 1999. godine za NATO- intervencije protiv SR Jugoslavije. Optužen je zajedno s tadašnjim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, tadašnjim načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljubom Ojdanićem, te bivšim potpredsjednikom Savezne Vlade Nikolom Šainovićem koji su se prošlog proljeća dobrovoljno predali Haaškom sudu. Peti optuženi, ministar unutrašnjih poslova Srbije 1999. godine Vlajko Stoiljković, 11. travnja prošle godine počinio samoubojstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara