Ministar Biškupić primio dobitnike filmskih nagrada Sarajevskoga Filmskog Festivala

Ministar Božo Biškupić danas je u Ministarstvu kulture primio dobitnike filmskih nagrada "Sarajevo Film Festivala" redatelja filma "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića, glumicu Mariju Škaričić, direktora producentske kuće "Alka filma" Jozu Patljaka i redatelja filma "Uvozne vrane" Gorana Devića.

Čestitavši nagrađenima, ministar je istaknuo kako je hrvatski film trenutačno u usponu. Njegov pomoćnik Srećko Šestan, koji je s dobitnicima bio na sarajevskom festivalu, napomenuo je kako se tamo puno razgovaralo o regionalnoj suradnji.

Redatelj filma "Ta divna splitska noć" Arsen Ostojić istaknuo je kako je u Sarajevu bila odlična prilika za predstavljanje hrvatskoga filma, a direktor "Alka filma" Jozo Patljak najavio je hrvatsku praizvedbu toga filma u Splitu i Zagrebu. Kako je naglasio, očekuje i istodobno prikazivanje u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji i Crnoj Gori.

Film "Ta divna splitska noć" na sarajevskom je festivalu dobio posebnu nagradu žirija u regionalnom programu vrijednu 10 tisuća eura, a Marija Škaričić kao najbolja glumica nagradu od 2500 eura.

Ostojićev film priča je o mladoj narkomanki Maji, dileru Niku, mornaru Frankyju, udovici Mariji s djetetom i njihovim ljubavima u zadnja dva sata Stare godine u mračnim i pustim ulicama splitskoga geta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Redatelj nagrađenoga dokumentarnoga filma "Uvozne vrane" Goran Dević je istaknuo kako je njegov film nepravedno dobio nagradu jer on "ne govori o ljudskim pravima, nego o bedastoći".

Devićev film je na istom festivalu dobio nagradu za dokumentarni regionalni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

Novčanu nagradu od pet tisuća eura osigurala mu je švicarska vlada.

Film "Uvozne vrane" govori o "prirodi i društvu" u kojem su vrane "simpatično i subverzivno zagraktale o ljudima među kojima nisu same birale živjeti, a kojih se oni hoće riješiti".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara