Ministar Flego sa Senatom Sveučilišta u Splitu

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego danas je u Splitu s članovima Senata splitskog Sveučilišta razgovarao o povratu viška uplaćenih školarina nakon odluke o vraćanju na prošlogodišnje cijene, primjeni novoga Zakona o visokom školstvu, te o tzv. reformskim radnim mjestima to jest, zapošljavanju znanstvenika i znanstvenih novaka.

Ministar Flego kazao je kako će svim studentima koji su školarinu za novu školsku godinu platili u cijelosti po višoj cijeni razlika biti vraćena, a onima koji su ugovorili obročno plaćanje bit će smanjeni obroci. Ministarstvo procjenjuje da se radi o iznosu manjem od 10 milijuna kuna.

Senat Sveučilišta u Splitu, kazao je rektor Ivan Pavić, predložio je na današnjem sastanku da se preplaćeni dio školarine u Splitu, a riječ je o 2,5 milijuna kuna, plati iz državnog proračuna, a da Sveučilište novac uloži u razvojne projekte.

Ministar Flego izrazio je zadovoljstvo onim što je u Splitu pokrenuto i postignuto u proteklih nekoliko mjeseci. U prvom redu otvaranjem triju novih studija, arhitekture, povijesti i farmacije, te izgradnjom sveučilišnog kampusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tzv. Reformska radna mjesta, izvijestio je novinare rektor Pavić, omogućit će zapošljavanje 30-ak novih znanstvenika na splitskom Sveučilištu, a među njima, kako je naglasio, ima i nekoliko svjetski priznatih imena.

Ministar je s rektorom Sveučilišta u Splitu Ivanom Pavićem i predstavnikom Hypo Alpe Adria banke danas trebao potpisati i ugovor o kreditiranju i subvencioniranju stanogradnje. Međutim, iako je sve za to bilo pripremljeno, potpisivanje je otkazano zbog, prema riječima rektora Pavića, pravnih problema koji su nastali nakon što je Zagrebačka banka, kao jedan od ponuđača na natječaju, uložila žalbu tvrdeći da nije izabran ponuđač s najboljim uvjetima.

Rektor Pavić kazao je kako vjeruje da je 20-oročlana sveučilišna komisija, u kojoj su i ljudi koji bi trebali dobiti te kredite, ipak odabrala najbolju ponudu te da će ugovor s Hypo Alpe Adria bankom biti potpisan u što najkraćem mogućem roku. Riječ je o 50 stanova u zgradi u vlasništvu graditeljske tvrtke Dalconing iz Splita.

Upitan za rješenje stanja na Veleučilištu u Splitu, ministar znanosti i tehnologije odgovorio je kako nema ništa dodati onome što je rekao na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, gdje je najavio da će o tome ponovno raspravljati Vlada. Dodao je da će, ako se stanje ne uspije riješiti , odstupiti s dužnosti, a isto očekuje i od rektora Veleučilišta Vladimira Anzulovića, jer očito je da ni on nije sposoban na zakoniti način voditi tu ustanovu čiji je osnivač i vlasnik Vlada Republike Hrvatske.

Ministar Flego posjetio je danas i zgradu budućeg Međunarodnog instituta za znanosti o životu, koji će voditi svjetski stručnjak akademik Miroslav Radman. Kako je kazao ministar Flego, prof. Radman već je dogovorio i suradnju nekih nobelovaca, o čemu će biti riječi uskoro, kada prof. Radman stigne u Split. Taj će Međunarodni institut, drži ministar, također pridonijeti kvaliteti Sveučilišta u Splitu iako nije izravno vezano za njega.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara