Ministar Kalmeta uputio upozorenje svim sudionicima u pomorskom prometu

Ministar Kalmeta uputio upozorenje svim sudionicima u pomorskom prometu

MINISTAR mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta uputio je upozorenje zapovjednicima brodova i jahti, voditeljima brodica i svim sudionicima u pomorskom prometu, s obzirom da su jučer na moru smrtno stradale tri osobe.

"U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske trenutačno plovi veliki broj brodova svih veličina i namjena, izuzetno veliki broj jahti te više od 150 tisuća brodica, što od svih sudionika u pomorskom prometu zahtijeva posebnu pozornost", navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva.

"Upozoravamo zapovjednike brodova i jahti te voditelje brodica da se strogo pridržavaju propisa vezanih uz sigurnost plovidbe, posebice pravila za izbjegavanje sudara na moru, pravila o redu u lukama i ostalim dijelovima teritorijalnog mora i unutarnjih morskih voda. Pozornost skrećemo na propise o zabranama i ograničenjima glede brzine i udaljenosti plovidbe od obale, prilazima luka i plovnim putovima", upozorio je Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, upozoravamo kupače da se ne udaljavaju od obale više nego što je dopušteno, a ronioce da  pravilno označavaju mjesta ronjenja koja ne smiju biti na uobičajenim plovnim putovima, čime bi ugrozili osobnu sigurnost i sigurnost plovila", apeliraju iz Ministarstva.

"Lučke kapetanije i ispostave učestalo nadziru plovidbu te će poduzimati najstrože represivne mjere prema svim prekršiteljima pomorskih propisa, uključujući oduzimanje ovlaštenja za upravljanje plovilima te privremeno oduzimanje glisera i skutera. Napominjemo da je zapovjednicima stranih jahti i voditeljima brodica prilikom ishođenja vinjete dostavljena informativna karta koja sadrži sve najvažnije međunarodne i hrvatske propise o sigurnosti plovidbe", dodaje se.

I.M.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara