Ministar Milinović već dvaput je lagao oko afere Medikol

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

HTV je objavio još jedan dokument iz kojeg je razvidno da ministar zdravstva Darko Milinović laže kada kaže da nije znao ništa o monopolu privatne poliklinike Medikol koja je jedina vlasnica PET/CT uređaja za otkrivanje malignih oboljenja.

Radi se o zapisniku Povjerenstva za radiologiju iz 2008. godine u kojem su stručnjaci ministra Milinovića upozorili na problem koji je nastao potpisivanjem desetogodišnjeg ugovora o javno-privatnom partnerstvu Medikola i HZZO-a prema kojem je HZZO plaćao usluge pacijenata za korištenje Medikolovog uređaja devet tisuća kuna po osobi. Na taj se način u Medikol godišnje prelijevalo 55 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su ministra Milinovića tada upozorili da takve opreme nema u akademskim institucijama, a što je neprihvatljivo s motrišta elementarne logike te da ni u ti jednoj zemlji Europske unije ne postoji takva situacija.

Index je još u utorak objavio kako je Ministarstvo zdravstva još 2006. godine bilo obaviješteno o potrebi nabavljanja PET/CT uređaja. Tražili su to stručnjaci s KBC-a Zagreb koji su za korištenje uređaja educirali i kadrove te oslobodili prostor za njega. No, iz Ministarstva zdravstva ubrzo je stigla odbijenica, a uređaje je nabavila poliklinika Medikol, s kojom je tadašnji ministar Neven Ljubičić potpisao javno-privatno partnerstvo. Isto je poliklinici donijelo milijune te joj omogućilo munjevito širenje biznisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara