MINISTAR MIMICA U TURSKOJ

Hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica održao je u petak prije podne u Ankari dva kruga odvojenih razgovora s visokim turskim dužnosnicima tijkom kojih su razmatrane teme vezane za ulazak u punopravno članstvo Europske unije. L

U širokoj razmjeni dosadašnjih iskustava s predsjednikom Odbora za vanjskopolitičke odnose turskog parlamenta Mehmetom Tugerom i Odbora za harmoniziranje odnosa sa EU Yasarom Yakisem, u kojoj je sudjelovao i hrvatski veleposlanik u Ankari Amir Muharemi, ukazano je na nužnost unapređenja međusobnog partnerstva i komunikacija u zajedničkim nastojanjima ka europskim integracijama.

Turska strana se iznimno zanimala za hrvatska iskustva u provedbi zacrtanih reformi na temeljima visokih političkih i drugih standarda europske petnaestorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Mimica je izrazio uvjerenost da će Hrvatska već sredinom iduće godine postati i službeno kandidat za članstvo u EU. On također drži da bi potkraj 2004. mogli započeti i prvi službeni pregovori o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU. Ocijenio je kako Hrvatska ima realne izglede da već 2007. postane dijelom Europe koja se ujedinjuje.

Turska strana je istaknula kako njezini pregovori oko ulaska u EU trebaju započeti potkraj 2004. Na tom putu, rečeno je, postoje stanovite prepreke a jedna od najozbiljnijih moglo bi biti pitanje Cipra.

(Hina) sk sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara