Ministar obrane Martino: Italija nije znala za zlostavljanja iračkih zatvorenika

Italija je iznenađena i ogorčena informacijama o zlostavljanjima iračkih zatvorenika i nije bila informirana o takvim događajima, izjavio je ministar obrane Antonio Martino odgovarajući u srijedu u talijanskom parlamentu na pitanja oporbenog lijevog centra. L

"Potvrđujem da je vlada iznenađena i gnjevna zbog vijesti o kojima nije bila informirana", rekao je Martino u ime vlade desnoga centra. Odgovarajući na zastupnička pitanja, ministar obrane rekao je kako su "epizode nasilja nad iračkim zarobljenicima bile izvan djelokruga talijanskog kontingenta i zbog toga se o njima nije moglo znati". Martino je dodao kako "niti jedno izvješće Crvenog križa nije nikada došlo do vlade".

Talijanski kontingent, koji u Iraku ima 3.000 vojnika, nije izvršio "nikakvo zlostavljanje nad petoricom Iračana koje su talijanski vojnici zaustavili dan nakon pokolja u Nassiriyi", rekao je Antonio Martino. U napadu na vojarnu talijanskih vojnika 12. studenoga prošle godine poginulo je 19 Talijana, od kojih dvojica civila, a dan nakon toga napada zaustavljeno je pet Iračana pod sumnjom da su organizirali atentat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martino je u talijanskom parlamentu kazao da će biti provjereno sve u vezi sa zatvorom u Nassiriyi i oko talijanskog kontingenta, posebice nakon izjava Giuseppine Longo, udovice jedog od u Iraku ubijenih karabinjera Massimiliana Bruna. U izjavi, koju je u srijedu prenio talijanski tisak, ona je tvrdila da joj je suprug telefonski ispričao kako su irački zatvorenici "držani gore od žohara". Ženu pokojnoga Bruna napali su političari desnoga centra, dok oporbeni lijevi centar traži rasvjetljavanje cijelog slučaja oko iračkih zatvorenika.

(Hina)xstom ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara