Ministar Pankretić: Država prodaje KIM zainteresiranim mljekarama

NAKON što je Vlada jučer prihvatila prijedlog financijske konsolidacije karlovačke mljekare KIM, 126 milijuna kuna starih dugova KIMa prenosi se na Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), ministarstva poljoprivrede i financija pa time država kao većinski vlasnik (92 posto), bez obzira što još traje sudski spor s "Dionom" kao bivšim vlasnikom, može prići prodaji KIM-a zainteresiranim mljekarama, rekao je ministar Božidar Pankretić danas u Karlovcu.

Kako je istaknuo ministar na tiskovnoj konfereniciji u KIM-u, time ta mljekara nakon neuspješne privatizacije kroz Globus grupu i Dionu ulazi u novi proces privatizacije.

Najkasnije za sedam dana zainteresirane mljekarske tvrtke bit će pozvane da daju neobvezujuću ponudu HFP-u. Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva dobili su rok da u daljnjih 15 dana načine uvjete prodaje i daljnjega poslovanja KIM-a i da, nakon što ponuđači prihvate uvjete, predlože Vladi RH najpovoljnijeg kupca, rekao je ministar Pankretić.

Konačni odabir kupca mogao bi se znati za nekoliko tjedana, a početnu cijenu od 15 milijuna kuna je odredila Vlada RH. Ministar Pankretić je objasnio, da je Vlada ovlastila HFP da otkupi tražbine vjerovnika u smanjenom iznosu na što su nakon dugogodišnjega i mukotrpnog pregovaranja vjerovnici i pristali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će potraživanje Karlovačke banke koje iznosi 17 milijuna kuna biti namireno s iznosom od pet milijuna kuna. Potraživanje Nove banke od 21,7 milijuna kuna namirit će se iznosom do tri milijuna kuna. Potraživanja Ministarstva poljoprivrede i šumarstva od 10,6 milijuna kuna, dijelom od 2,6 milijuna kuna će se pretvoriti u vlasnički udio, a osam milijuna kuna ide za podmirenje gubitka. Potraživanje Ministarstva financija od 8,8 milijuna kuna, dijeli se na 2,2 milijuna kuna vlasničkog udjela i 6,6 milijuna kuna za podmirenje gubitka.

HFP će od ukupnoga potraživanja vrijednoga 96,9 milijuna kuna 24 usmjeriti u vlasnički udio, a sa 72,9 milijuna kuna će se pokriti gubitak i time Fond sudjeluje u konsolidaciji KIM-a.

Pisma namjere za kupnjom većinskog paketa dionica dosad su iskazale mljekare Vindija, Lura, Megle i Danone, a prije su to učinile i Ljubljanske mljekare, Agrokor, Tnuva iz Izraela i Salford iz Velike Britanije, rekli su članovi dvočlane uprave Željko Mrkljak i Marin Cindrić. Istaknuli su kako bez daljnjih ulaganja zastarjela oprema ne bi mogla podnijeti tzv. širenje prerade mlijeka. Ove godine je u prvih šest mjeseci prerađeno 21,6 milijuna litara mlijeka, što je maksimalna ikad prerađena količina, a unatoč tomu poslovni rezultati nisu pozitivni.

Razlog tome je što u protekle tri godine, zbog nerazriješenih dugovanja i hipoteka Globus grupe KIM nije ulagao u modernizaciju, a i obrtni kapital je u takvim uvjetima nerentabilno skup. Bilo je važno zadržati proizvođače mlijeka kao sirovinsku bazu i kupce, jer bez toga danas ne bi bila moguća konsolidacija, zaključak je današnje konferencije za novinare u KIM-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara