MINISTAR PANKRETIĆ IDUĆEG TJEDNA NA KONFERENCIJI U VENECIJI

Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić sudjelovati će na Ministarskoj konferenciji o održivom razvoju ribarstva na Sredozemlju, koja će se 25. i 26. studenog održati u Veneciji.

Kako su izvijestili iz MPŠ-a, sudjelovanje na toj konferenciji od iznimnog je značaja za Hrvatsku kako zbog njezine trenutačne pozicije slijedom proglašene Zaštićene ribolovno-ekološke zone tako i zbog stjecanja što je moguće povoljnije pozicije za buduće pregovore s Europskom komisijom.

Osnovne će teme Venecijanske konferencije biti proširenje nacionalnih jurisdikcija kroz "usklađeno djelovanje" kako to nazivaju dokumenti Europske komisije, potom pitanja rada i strukturiranja Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) te pitanja provedbenih mjera zaštićenog ribolovnog pojasa.

Treća tema, prema prijedlogu Europske komisije, trebala bi biti prijedlog Uredbe o tehničkim mjerama za ribarstvo na Sredozemlju.

Na konferenciji će se raspravljati te vrlo vjerojatno usvojiti Deklaracija kojom će se usaglasiti mjere za održivo ribarstvo u Mediteranu. Nacrt teksta tog dokumenta raspravljen je na odgovarajućim tijelima hrvatske Vlade, a obzirom na činjenicu da se radi o političkoj deklaraciji i da ona neće biti potpisivana, Vlada ga je tek primila na znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na konferenciji će Hrvatska pojasniti svoju odluku kojom je proširila jurisdikcije na Jadranu, utemeljenu na međunarodnom pravu kodificiranom u Konvenciju UN-a o pravu mora iz 1982. te naglasiti činjenicu da je unatoč nepostojanju obveze ostavila prijelazno razdoblje od godinu dana za nastavak razgovora sa svim zainteresiranim stranama.

Hrvatska će u Veneciju ići s potvrđenim Statutom Komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM), čime daje do znanja da je pod određenim uvjetima voljna dio svog suvereniteta prenijeti na ovo koordinirajuće međunarodno tijelo i dati svoj doprinos uspostavi regionalne suradnje.

Na konferenciji će biti riječi i o operacionalizaciji daljnjih mjera zaštite i iskorištavanja resursa Jadrana, odnosno, očekuje se konkretan dogovor oko usklađivanja aktivnosti na sprečavanju, suzbijanju i uklanjanju nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova.

Ministar Pankretić, kako je najavljeno, održat će na marginama skupa niz bilateralnih razgovora, uključujući i one s povjerenikom EU za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom i talijanskim ministrom poljoprivrede Giovannijem Alemannom.

(Hina) pp/dh dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara