MINISTAR PICULA STIGAO U SLUŽBENI POSJET TEHERANU

Hrvatska i Iran su zemlje različitog međunarodnog položaja i tradicije no to ih ne bi trebalo spriječiti da prošire međusobno gospodarsku razmjenu i pronađu neke nove oblike političke komunikacije, kazao je u ponedjeljak navečer ministar vanjskih poslova Tonino Picula po dolasku u službeni posjet Teheranu.Dolazak ministra Picule u Teheran dogodio se nakon osmogodišnje stanke u posjetu hrvatskog šefa diplomacije Iranu.

"Iran i Hrvatska su zemlje različitog međunarodnog položaja i tradicija no to nas nikako ne bi trebalo sprečavati da proširimo i međusobnu gospodarsku suradnju u prvom redu ali i pronađemo neke nove oblike političke komunikacije" rekao je Picula u izjavi novinarima po dolasku u Teheran.

Picula, koji se u iduća dva dana treba sastati sa svojim kolegom Kamalom Harazijem, zatim s predsjednikom parlamenta Mahdijem Karubijem, s predsjednikom Islamske Republike Iran Muhamadom Hatamijem, a predviđeni su susreti s ministrom za ceste, te sa zamjenikom ministra gospodarstva i finacija, očekuje da će njegov posjet rezultirati najavom novih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Možda će se već u šestom mjesecu održati Mješoviti iransko-hrvatski odbor za gospodarstvo na kojem će se dogovoriti i neki sasvim konkretni projekti, rekao je Picula.

Picula je izrazio uvjerenje da hrvatska diplomacija u ovom dijelu svijeta dolazi u pravom trenutku zbog promjena nastalih u susjedstvu Irana, ne samo na istoku već i na zapadu. S tim u svezi ocijenio je kako će biti zanimljivo čuti stajališta iranskih dužnosnika o stanju u još uvijek nestabilnim područjima na Bliskom Istoku.

Govoreći o susjednom Iraku neslužbeno se doznaje da bi Hrvatska i Iran mogli zajedno sudjelovati u nekim projektima obnove Iraka, o čemu će više biti riječi u iduća dva dana.

Upitan može li se hrvatskoj ponoviti prošlogodišnji slučaj američke intervencije u već dogovoreni projekt gradnje specijalnih brodova od kojeg je Hrvatska odustala na zahtjev Washingtona i izgubila posao vrijedan 12 milijuna dolara, ministar je odgovorio kako vjeruje "da je taj događaj samo jedna epizoda u gospodarskim odnosima Teherana i Zagreba".

"No bogatiji smo za jedno iskustvo" rekao je izrazivši nadu da će ne samo brodograđevne tvrtke već i druge hrvatske tvrtke imati priliku poslovati ovdje u Iranu. Zato postoji interes s iranske strane, zaključio je ministar naglasivši da obje zemlje teže povećati robnu razmjenu koja je 2002. godine iznosila sedam milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara