Ministar plaća da bi vidio cirkus

PREDSTAVA "Taiteul" francuske skupine La Scabreuse do posljednjeg je mjesta sinoć ispunila veliku dvoranu Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) te tako otvorila Festival novog cirkusa koji će sljedećih šest dana donositi uzbudljive cirkusko-kazališne pustolovine u centar Zagreba.

Dugo iščekivana otvarajuća predstava, koja se za svaku novu izvedbu iznova kreira pa tako i ova zagrebačka uz naslov nosi redni broj 25, od domaće je publike dočekana snažnim i dugotrajnim pljeskom. Tragikomedija, naime, spaja momente u kojima nam je nešto smiješno s onima kojih nam je žao. Osim čudnovate mješavine emocija, predstava je u sedamdesetak minuta komprimirala komercijalne brendove s momentima najvećih povijesnih masakara, proizvodeći tako kaos u kojem su svi likovi izgubili pamćenje.

Zanimljivo je da su umjetnici tijekom svoga četverodnevnog boravka u Zagrebu znatno radili na kreiranju novoga scenarija te tako u priču uklopili i hrvatske reference i to na vrlo inteligentan način. Kad glumci igraju igru kviza, jedno od pitanja jest i "Koji je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata?". Odgovor, međutim, u ovom svijetu izgubljenog pamćenja i identiteta, nije Abu Dhabi. Već "Ki bi da bi". Oštrice nije bio pošteđen niti gradonačelnik Milan Bandić, čija je famozna izjava o flaširanju zagađene vode tako došla i do Francuske.

Zagrebačke mažoretkinje u jednom potpuno nadrealnom izdanju

Tijekom predstave, osim hrvatskih komercijalnih brendova inkorporiranih u pjevajuće elegije (referiralo se čak i na preuzimanje Dukata od strane Lactalisa), kao izvođačice su se pojavile i Zagrebačke mažoretkinje u jednom potpuno nadrealnom izdanju marširajuće vojske plavoga svjetla koje u predstavi simbolizira potpuno gubljenje pamćenja.

Otvorenju je prisustvovao i ministar kulture Božidar Biškupić koji se još od prošlogodišnjeg festivala pokazao kao iznimno velik ljubitelj cirkusa, a posjetitelje je iznenadio jer se pojavio upravo u redu za ulaznice - inzistirajući da mjesta u gledalištu za sebe i svoje najbliže suradnike plati osobno, odbijajući poseban tretman.

Festival novog cirkusa večeras se u 20 sati nastavlja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski gdje će bizarni koncert ozbiljne glazbe održati talijanski Microband. Informacije o svim programima dostupne su na www.cirkus.hr, a ulaznice se prodaju u Cirkuskom informacijskom centru, Preradovićeva 34.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara