Ministar Primorac na skupu srednjoškolskih ravnatleja

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je večeras kako je pokrenuo veliku "bitku", kako je nazvao reformu srednjoškolskog sustava, znajući da će je "dobiti uz pomoć stručnih ravnatelja koji će je i provoditi".

Reforma će biti sustavna i kvalitetna i neće se baviti mijenjanjem broja godina školovanja ili nekim drugim nebitnim stvarima, rekao je Primorac u trogirskom hotelu Medena na trodnevnom stručnom skupu Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR).

Pred 300-injak okupljenih članova Udruge ministar Primorac kazao je Ministarstvo u tom smjeru upravo provodi sustavnu analizu cjelokupnog obrazovnog sustava, od predškolskog odgoja do fakulteta.

Cilj je svega toga, uz ostalo, i uvođenje državne mature, po uzoru na neke druge zemlje. Ministar je istaknuo kako su svjesni u ministarstvu da to nije jednostavan posao koji se može dovršiti u šest mjeseci, uostalom Slovenci se time bave već šest i pol godina, ali reformama se želi stvoriti preduvjete koji će omogućiti, uz korištenje tuđih iskustava, da se to što prije provede.

Ravnateljima je ministar poručio kako je u tijeku zakonsko rješavanje "statusa na kraju njihova mandata", što će omogućiti da nakon četiri godine ravnateljstva vrate na prijašnja radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radi rješavanja tužbi srednjoškolskih sindikata za isplatu neisplaćenih regresa i drugih naknada iz kolektivnog ugovora, koje "teže" oko 140 milijuna kuna, ministar je kazao kako se zalaže za postizanje sporazuma kako bi se izbjeglo da zajedno s troškovima taj dug naraste na više od 200 milijuna kuna.

Najavio je i kako će se u studenom ove godine održati svjetski skup hrvatskih znanstvenika iz inozemstva na kojemu će, mimo politike, oni iznijeti svoje vizije razvitka Hrvatske i svoju spremnost da se osobne uključe u to. Prvi put u povijesti, poručio je, vrata su otvorena svima i zahvaljujući hitnom kreditu Svjetske banke od 35 milijuna kuna za stvaranje uvjeta za ovratak stručnjaka iz inozemstva.

Na novinarski upit o poteškoćama u ostvarenju projekta Mediteranskog instituta za istraživanje života, koji je prošle godine u Splitu zajedno sa suradnicima iz zemlje i inozemstva utemeljio znanstvenik Miroslav Radman, ministar Primorac odgovorio je kako se država i splitsko Sveučilište u to moraju više uključiti kako bi cijeli postupak postao sustavniji. Država je u proračunu odredila novac za taj projekt, ali bi, poručio je, i ljudi koji su Institut utemeljili trebali donijeti novac iz inozemstva, kako su i obećali.

Skup UHSR-a nastavlja se sutra kada će, uz druge, predavanje iz područja genetike održati dr. Miroslav Radman. Posljednjeg dana skupa, u subotu, bit će održan okrugli stol pod nazivom "Demokratska škola - škola bez nasilja" na kojemu će sudjelovati stručnjaci iz MUP-a, Školskih novina, Europskog doma te ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara