Ministar Primorac u Washingtonu o znanstvenoj suradnji

HRVATSKI ministar znanosti Dragan Primorac razgovarao je u petak u Washingtonu u State Departmentu o znanstvenoj suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država, a u Svjetskoj banci o znanstvenim projektima u Hrvatskoj koje će podržati Svjetska banka.

Primorac, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, razgovarao je u petak sa savjetnikom američkog državnog tajnika za znanost Johnom Atkinsonom o suradnji Hrvatske i SAD-a u domeni novih tehnologija i prijenosa znanja.

Primorac je rekao novinarima kako je posebice bilo govora o tome kako ući u globalizaciju u edukaciji u koju bi se uključili studenti iz Sjedinjenih Država te europskih zemalja među kojima i Hrvatske.

Time bi se postigla "integracija cjelovitih znanja" ukidajući granice između zemalja čime bi i Hrvatska ravnopravno sudjelovala bez obzira na svoje trenutne materijalne mogućnosti, rekao je on.

Ministar Primorac je s dopredsjednikom Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Shigeom Katsuom razgovarao o tri ključna hrvatska projekta, reformi školstva, povratku znanstvenika i ulaganju u hrvatsku znanost.

Glede reforme školstva Primorac je rekao da je za taj projekt japanska vlada već darovala 800.000 dolara, a Svjetska banka ga prihvatila. Taj iznos će Hrvatska iskoristiti za reviziju programa i izradu kataloga znanja prvenstveno za osmogodišnje škole.

Drugi projekt za koji je Svjetska banka predvidjela 5 milijuna dolara je povratak hrvatskih stručnjaka i znanstvenika koji žele vratiti tehnologije i svoja znanja u Hrvatsku i osnovati tvrtke, a Hrvatska će ga provoditi po modelu Indije i Irske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći program o kojem je bilo riječi je ulaganje u hrvatsku znanost u koji su posebice uključeni institut Ruđer Bošković i Brodarski institut sa svojim znanstvenim projektima i koji bi iznosio preko 10 milijuna dolara.

Stručnjaci Svjetske banke će uskoro doći u Hrvatsku i tada bi trebala započeti realizacija tih projekata u kojima su se hrvatske znanstvene institucije otvorile za međunarodnu evaluaciju, rekao je Primorac.

Ministar Primorac je prethodno u Connectitutu na Sveučilištu New Haven razgovarao o suradnji u razmjeni studenata i profesora sa Zagrebačkim Sveučilištem i drugim sveučilištima u Hrvatskoj.

Bilo je riječi i o stipendiranju hrvatskih studenata na nekim programima poput forenzičkih studija gdje je već utvrđeno desetak mjesta koja se mogu koristiti već od ove godine, rekao je on.

Na Sveučilištu George Washington u Washingtonu Primorac je razgovarao o znanstvenoj i obrazovnoj suradnji s hrvatskim sveučilištima koja bi mogla vrlo brzo zaživjeti kao i o uključivanju tog sveučilišta u reformu hrvatskog školstva.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara