Ministar Vukelić s makedonskim veleposlanikom o gospodarskoj suradnji

POSJET hrvatskog premijera Ive Sanadera Republici Makedoniji, pristupanje Makedonije CEFTA-i, robna razmjena dviju zemalja te primjena Ugovora o slobodnoj trgovini, bile su teme današnjeg razgovora ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića i makedonskog veleposlanika Mahija Nesimija.

U priopćenju iz Ministarstva se navodi da je ministar Vukelić izrazio zadovoljstvo porastom robne razmjene dviju zemalja proteklih godina, ali i istaknuo da su mogućnosti razvoja gospodarske suradnje daleko veće. Uz Hrvatsku, jedino Makedonija od bivših republika SFRJ ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom te je članica Svjetske trgovinske organizacije, čime su stvoreni preduvjeti za članstvo u CEFTA-i. Republika Hrvatska podržava ulazak Makedonije u CEFTA-u, istaknuo je Vukelić. Dodao je da Makedonija predstavlja tradicionalnog trgovinskog i gospodarskog partnera Hrvatske.

Veleposlanik Nesimi je ocijenio da je posjet premijera Sanadera, najavljen za 6. rujna, značajan za daljnje unaprjeđenje odnosa dviju zemalja osobito na području gospodarske suradnje. Ocijenio je u Makedoniji vlada veliki interes za hrvatske proizvode koji su itekako prepoznatljivi na makedonskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukupna razmjena između Republike Hrvatske i Republike Makedonije iznosila je lani 144,9 milijuna američkih dolara i bila je veća za 15 posto u odnosu na 2002. godinu. Pri tome je hrvatski izvoz iznosio 70,5 milijuna američkih dolara i bio je veći 19 posto u odnosu na 2002. godinu, dok je hrvatski uvoz iznosio 74,5 milijuna američkih dolara.

U prvih šest mjeseci 2004. godine ukupna razmjena između dviju država iznosila je 81,2 milijuna američkih dolara, što je 21,5 posto više nego u istom razdoblju 2003. godine, izvijestili su iz Ministarstva.

(Hina) xpp ydb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara