MINISTAR ZA TALIJANE U SVIJETU MIRKO TREMAGLIA BORAVIO U RIJECI

Talijanski ministar za dijasporu Mirko Tremaglia boravio je u petak u posjetu Rijeci gdje je svečano otvorio obnovljene prostorije Zajednice Talijana.L

U pratnji ministra Tremaglie bio je veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Fabio Pigliapoco i generalni konzul Italije u Rijeci Roberto Pietrosanto.

Na početku posjeta Rijeci ministar Tremaglia obišao je spomen kosturnicu poginulih talijanskih vojnika iz Prvog svjetskog rata uz zavjetni hram na riječkoj predjelu Kozala. Potom je posjetio riječku Srednju školu na talijanskom jeziku. Mirko Tremaglia u obraćanju djelatnicima ove škole i učenicima kazao je kako će se osobno založiti da se u talijanskom parlamentu odobri nasljeđivanje talijanskog državljanstva za djecu talijanskih državljana rođenih u Hrvatskoj. Uz to, najavio je Tremaglia, borit će se za povećanje broja stipendija za studiranje pripadnika talijanske nacionalne manjine iz Hrvatske u Italiji.

Ministar Tremaglia otvorio je na prigodnoj svečanosti prostorije riječke Zajednice Talijana u palači Modello koje su obnavljane tijekom proteklih pet godina sredstvima talijanske Vlade i uz pomoć grada Rijeke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru tom prigodom kazao je da Italija želi ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Posebno je istaknuo značaj zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj kao bitnog elementa ulaska u EU, a kao primjer pozitivnog odnosa prema nacionalnim manjinama istaknuo je opstanak talijanske zajednice u Rijeci.

Uz ministra Tremagliu govorili su predsjednik Zajednice Talijana iz Rijeke Alessandro Leković, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul i zastupnik u Hrvatskom saboru Furio Radin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara