MINISTAR ŽUŽUL U ŠVEDSKOJ NA KONFERENCIJI O PREVENCIJI GENOCIDA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul upozorio je u ponedjeljak u Stockholmu na potrebu stvaranja mehanizma ranog upozoravanja i sprečavanja oružanih sukoba, etničkog čišćenja i genocida i pozdravio nastojanja glavnog tajnika UN Kofija Annana i uspostavu Međunarodnog kaznenog suda, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Žužul je to rekao u govoru na Međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida "Stockholm International Forum 2004", koja je u ponedjeljak počela u švedskom glavnom gradu u nazočnosti švedskog kralja Carla Gustafa XVI, premijera G?rana Perssona, Kofija Annana i brojnih predsjednika država i vlada koji predvode izaslanstva pedesetak zemalja, kaže se u priopćenju.

Podsjetivši na ubijanja, zločine i genocid koji su obilježili cijelo prošlo stoljeće, od vremena Hitlerovog uspona pa sve do Ruande i Bosne, i koji su možda mogli biti spriječeni da međunarodna zajednica nije oklijevala, ministar je posebno spomenuo primjer Srebrenice koja se najvjerojatnije ne bi bila dogodila da međunarodna zajednica nije propustila reagirati na Miloševićeve namjere u slučaju Vukovara, kaže se u priopćenju. Ministar Žužul također je naglasio kako je u svim susretima koje je imao u mjesec dana otkako je preuzeo dužnost isticao predanost hrvatske Vlade punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz sudjelovanje na konferenciji, Žužul je imao dva odvojena bilateralna susreta. S američkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina Pierreom Richardom Prosperom razgovarao je o suradnji Hrvatske s ICTY-em i američkoj podršci toj suradnji.

Susret s litavskim premijerom Algirdasom Brauzauskasom potvrdio je odlične međusobne odnose dviju država, a dvojica su sugovornika dogovorila daljnju suradnju posebno u gospodarstvu i turizmu. Premijer Brazauskas najavio je mogućnost otvaranja veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu koje bi djelovalo kao jedino diplomatsko predstavništvo Litve u tom dijelu Europe, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/dam br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara