Ministarstvo branitelja: Haški sud ne može dobiti cijeli Registar branitelja

Foto: Vojko Bašić / Cropix

MINISTARSTVO branitelja reagiralo je na napise u medijima u kojima se spekulira kako će Hrvatska obrani haškog optuženika Miće Stanišića na zahtjev Haškog suda morati dostaviti cijeli Registar branitelja.

Registar je zatražila obrana Miće Stanišića, koji je u ratu bio desna ruka Radovana Karadžića, a već pet godina mu se sudi za trajno uklanjanje, etničko čišćenje bosanskih Muslimana i Hrvata, organiziranje progona, ubojstva, iseljenje civila, ali i ubijanje, mučenje i okrutno postupanje s ratnim zarobljenicima.

Ne može se dostaviti cijeli Registar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kabineta ministra Tomislava Ivića tvrde da se na "zahtjev nadležnih tijela može omogućiti uvid u određene podatke odnosno dostaviti traženi podaci, ali ne i cijeli Registar". To znači kako Stanišićeva obrana, ako dođe do zahtjeva Haškog suda, neće moći dobiti kompletan Registar nego samo tražene podatke.

"Ističemo da treba razlučiti javnu objavu Registra od uvida u isti odnosno dostave dijela podataka na zahtjev službenih institucija i pravosudnih tijela na način koji pritom ne smije ugroziti tajnost osobnih podataka koji se nalaze u traženom dokumentu", kažu iz Ministarstva. Objašnjavaju da Ministarstvo, kao i sve druge državne institucije, moraju na zahtjev nadležnih tijela omogućiti uvid u službene dokumente, dok oni koji vide podatke moraju zaštititi tajnost tih podataka.

Na kraju su napomenuli kako Haški sud još nije zatražio uvid u Registar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara