Ministarstvo kulture 2003. financira 6000 programa

MINISTARSTVO kulture ove će godine financirati 6000 kulturnih programa, izjavio je ministar kulture Antun Vujić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ovogodišnji program rada Ministarstva.

Za financiranje kulture Ministarstvu je odobreno 66 milijuna kuna -osam posto više nego prošle godine.

Od toga će najviše novca dobiti oko 1200 programa kulturne baštine, 1000 programa muzejske galerijske i arhivske i oko 900 programa scenske i glazbeno-scenske djelatnosti. Financirat će se film, časopisi, književne priredbe, knjižnice, međunarodna kulturna suradnja i informatizacija. Vujić je izvijestio da će za knjigu biti raspisan poseban natječaj u okviru te svote. Najavio je da će ove godine biti izrađen novi registar kulturnih dobara, ključni dokument koji utvrđuje korpus spomeničke baštine u Hrvatskoj.

Od važnijih projekata izdvojio je početak gradnje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Rijeci, preuređenje i stalni postav Moderne galerije i Meštrovićeva paviljona u Zagrebu te dovršenje velike čitaonice u Hrvatskom državnom arhivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svezi s posljednjim pozivom dubrovačke gradonačelnice ministar je novinarima razdijelio pismo Vjekoslava Vierde, privremenog upravitelja dubrovačkog Zavoda za obnovu, u kojem je obrazloženo stanje spomeničke baštine u tom gradu. Vujić je rekao da je bila sazvana sjednica Upravnog vijeća Zavoda, ali da joj se gradonačelnica nije odazvala. Ministarstvo je prošle godine za Dubrovnik izdvojilo devet milijuna kuna, što je velik novac i u usporedbi s nekim županijama, rekao je. Dodao je kako je primjerice Istarska županija dobila osam milijuna kuna, Zadarska devet, a Splitsko-dalmatinska 13 milijuna kuna.

Vujić je rekao da će za blagdan sv. Vlaha biti predstavljen program ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara.

Ministar se složio kako je Hrvatska slabo zastupljena u Grazu koji je ove godine europska kulturna metropola. Izjavio je da se ne može pohvaliti suradnjom s onima koji vode program obilježavanja metropole, dodavši da će se ipak neki umjetnici predstaviti u Grazu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara