Ministarstvo obitelji i branitelja pokrenulo ukidanje primjene testa MMPI2

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potaknulo je žurno ukidanje primjene američkoga psihološkog testa MMPI2 kojim se testiraju hrvatski branitelji oboljeli od postraumatskoga stresnog poremećaja radi dobivanja statusa ratnoga vojnog invalida, primjena kojeg je izazvala veliko nezadovoljstvo branitelja.

Kako se doznaje u Ministarstvu, rješenje o prestanku primjene tog testa trebalo bi se donijeti idući tjedan.

U Ministarstvu ističu da će se donijeti i sve potrebne dijagnostičke smjernice za PTSP, namijenjene liječničkim podpovjerenstvima u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva.

Prijedlog za ukidanje testa MMPI-2 pozdravio je i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubravko Svedrec, istaknuvši da je ukidanje tog testa bio jedan od osnovnih ciljeva Zajednice. Također je pozdravio uredbu novog Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti po kojoj osuđeni branitelji ne gube braniteljska prava. Dodao je da očekuje dobru suradnju udruga i Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim najave o prestanku primjene testa MMPI-2 u Ministarstvu je iz predvorja uklonjeno računalo koje je lani pustio u rad bivši ministar branitelja Ivica Pančić. U računalu su bili podatci o tome kojim je braniteljima dodijeljen stan ili zajam, što je također izazvalo nezadovoljstvo branitelja.

Američki psihotest MMPI-2 lani je ogorčio hrvatske branitelje liječene od PTSP-a zbog načina primjene, jer se, primjerice, primjenjivao skupno, a ne individualno, te zato što nije standardiziran za hrvatske uvjete. Posebno su bili ogorčeni, kako su tvrdili, činjenicom da je svakomu tko bi odbio testiranje tim testom prijetilo oduzimanje svih dotadanjih braniteljskih prava, što su smatrali povredom svojih ljudskih prava.

Sukoba zbog primjene testa bilo je i u tadašnjem Ministarstvu hrvatskih branitelja, pa je zbog toga, na zahtjev ministra Pančića, razrješena njegova pomoćnica Blaženka Gogić.

Primjenu testa nije u potpunosti odobravalo ni Hrvatsko psihološko društvo tvrdeći da je MMPI-2 dobar, ali ne i način njegove primjene, te da on ne može biti jedini pokazatelj boluje li tko od PTSP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara