Ministarstvo obrazovanja spremno podmiriti zaostatke za smjenski rad

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa i Vlada RH odlučili su u najkraćem roku podmiriti zaostala potraživanja nastavnika i ostalih zaposlenika osnovnih i srednjih škola za smjenski rad, priopoćilo je danas to Ministarstvo.

Zaostala potraživanja zaposlenicima osnovnih škola odnose se na razdoblje od 1. travnja 2002. do 30. lipnja 2002. i iznose oko 25 milijuna kuna, a nastavnicima srednjih škola od 1. svibnja 2002. do 30. travnja 2005. godine i iznose gotovo 100 milijuna kuna.

"Ministarstvo i Vlada RH osiguravaju novčana sredstva i isplatu u roku 40 dana od primitka dobivenih podataka od škole", stoji u priopćenju.

Navodi se kako će zaposlenici sa školom sklopiti nagodbu kojom se, nakon ove isplate, odriču daljnjih zaostalih potraživanja s osnova smjenskog rada. Ministarstvo već prikuplja i obrađuje podatke o smjenskom radu u srednjim školama, a uskoro će pokrenuti proces prikupljanja podataka u osnovnim školama.

Ministarstvo će od 1. svibnja 2005. godine redovito isplaćivati dodatak za smjenski rad nastavnicima srednjih škola i za to će izdvajati oko 7 milijuna kuna mjesečno.

Ministarstvo također nudi školskim sindikatima potpisivanje sporazuma koji sadrži ranije spomenute obveze Ministarstva i obveze sindikata da svojim članovima preporuče sklapanje nagodbi sa školom te da neće pružati pravnu pomoć onima koji se odluče potraživanja tražiti sudskim putem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno ističemo da Ministarstvo, s velikom naporom, podmiruje račune po pravomoćnim sudskim presudama zaposlenicima srednjih škola koji još 2001. godine ostvarili pravo na isplatu regresa i da za tu obvezu treba osigurati oko 230 milijuna kuna. Iako je do sada isplaćeno 97 milijuna kuna, trenutno su blokirani računi više od 150 srednjih škola. Ovih će dana biti uplaćeno 6 milijuna kuna i time će se deblokirati računi 36 srednjih škola", stoji u priopćenju.

Navodi se kako su Ministarstvo i Vlada odlučil u najkraćem roku podmiriti zaostala potraživanja, deblokirati račune škola, otkloniti mogućnost višegodišnjih sudskih procesa, te u punoj suradnji sa socijalnim partnerima i svim sudionicima obrazovnog procesa predano raditi na poboljšanju kvalitete hrvatskog školstva.

Na istim osnovama Ministarstvo će u idućoj godini rješavati potraživanja zaposlenika u visokom obrazovanju.

Ministarstvo opravdano očekuje podršku učitelja i nastavnika, sindikata i šire javnosti naporima koje ulaže u trajno rješavanje zatečeni opravdanih potraživanja, a time i u stvaranju nužnih pretpostavki za uspješno odvijanje mnogih započetih projekata radi unaprjeđivanja kvalitete u cijeloj obrazovnoj vertikali, stoji u priopćenju.

(Hina) pp yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara