Ministarstvo obrazovanja ukida 170 škola, a na ulicu šalje tisuće djelatnika?

Tekst: I.Ka.
Foto: Ilustracija

ŠKOLE koje broje manje od 200 učenika nalaze se pred ukidanjem, odluka je Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koju resorno ministarstvo priprema u sklopu izmjena Zakona o školstvu i Državnih pedagoških standarda, a sve s ciljem ostvarivanja ušteda, piše Novi list.

Naime, Ministarstvo planira oko 170 manjih škola ukinuti ili pretvoriti njihov status u područnu školu najbliže matične škole. Prema tvrdnjama predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića, izmjenama zakonskih propisa Ministarstvo priprema teren za otpuštanje velikog broja djelatnika, prvenstveno tehničkog i administrativnog osoblja, što će se ostvariti kroz gašenje malih škola, a dodatni će udarac biti i odredba kojom će se ostvariti uštede na radnim mjestima spremačica, jer planira se povećanje kvadrature koju će one morati održavati. "Dok se za ukidanje neracionalnih općina, pa i županija, planira duži vremenski period, žurno se planira krenuti s ukidanjem matičnih škola", ustvrdio je Stipić.

"U osnovnim školama imamo nešto više od pet tisuća spremačica, a u srednjim školama nešto manje od dvije tisuće. Povećanjem kvadrature za 50 posto, što se predviđa pedagoškim standardima, ugrozilo bi se više od tri tisuće radnih mjesta", kazao je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restriktivne mjere Ministarstvo radi u tajnosti?

Kako se ukupno za plaće spremačica izdvaja nešto više od 320 milijuna kuna, na taj način uštedjelo bi se oko sto milijuna kuna, a spremačice bi umjesto sadašnjih 600 čistile 900 četvornih metara. "Istodobno u sustavu odgoja i obrazovanja imamo čak četiri agencije, no prosvjetne su se vlasti odlučile ne dirati tu administraciju", pojašnjava Stipić.

"Iako bi tom restriktivnom mjerom najviše bilo pogođneno samo upravljačko, odnosno administrativno osoblje, ovo će rješenje nesumnjivo proizvesti i tehnološke viškove i među učiteljima razredne i predmetne nastave", upozorava Stipić. Iako su restriktivne mjere predstavljene sindikalnim predstavnicima, Stipić tvrdi kako ih Ministarstvo ipak radi u tajnosti, jer detalji nisu poznati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara