Ministarstvo poljoprivrede: Smrznuta svinjetina iz EU zdravstveno ispravna

U EUROPSKOJ uniji (EU) ne postoji poseban propis kojim se smrznuto meso starije od šest mjeseci uništava spaljivanjem, niti je EU propisala rok trajanja smrznutog mesa, a cijena takvog mesa određuje se isključivo na burzi, tvrde iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva pozivajući se na inspektore EU-a za izradu legislative.

Ministarstvo je današnjim priopćenjem reagiralo na informacije iz nekih medija o uvoza smrznute svinjetine, demantirajući navoda da se u Hrvatsku iz Europske unije uvozi svinjetina koja bi u EU bila spaljena.

Inspektor EU za izradu legislative u Bruxellesu, kojeg je Ministarstvo izravno kontaktiralo, opovrgnuo je postojanje posebnog propisa kojim se smrznuto meso starije od šest mjeseci uništava spaljivanjem, navodi se u priopćenju.

Direktiva EU ne razlikuje svježe od smrznutog mesa u smislu uvjeta za stavljanje na tržište, navode pritom iz Ministarstva napominjući da im je to potvrđeno u Bruxellesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je, kažu, netočna i tvrdnja da se meso u EU spaljuje, kao i tvrdnja da umjesto u spalionici završava u Hrvatskoj.

Uvjete za uvoz proizvoda pa tako i mesa određuje isključivo kakvoća proizvoda, a svaka pošiljka uvozi se na temelju rješenja Ministarstva poljoprivrede o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih prepreka u RH.

Potvrda tomu je podatak iz 2004. godine u kojoj je prilikom uvoza mesa zadržano ili vraćeno oko 200 pošiljki koje nisu udovoljavale navedenim uvjetima, kažu u Ministarstvu.

Kako bi se pak izbjeglo predeklariranje i daljnje stavljanje u promet smrznutog mesa, Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede eksplicite rješenjem dopušta da se takvo meso može koristiti isključivo za preradu, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara