ministarstvo zdravstva nabavit će za svaki slučaj cjepivo protiv velikih boginja

Iako nema nikakvih naznaka o mogućim terorističkim napadima biološkim oružjem na Hrvatsku, Ministarstvo zdravstva za svaki će slučaj nabaviti 200.000 doza cjepiva protiv velikih boginja, potvrdio je danas pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić.

Zbog iračke krize veliki se broj zemalja priprema za slučaj napada virusima zaraznih bolesti, pa i hrvatsko Ministarstvo zdravstva priprema odgovarajuće poteze za takvu mogućnost, rekao je Afrić Hini.

Stoga će kroz desetak dana od američkog ´Baxtera´, koji jedini u svijetu proizvodi takvo cjepivo, nabaviti 200.000 doza cjepiva protiv variole vere (velikih boginja), što će ukupno stajati oko osam milijuna kuna, kaže Afrić.

Radi se količinama cjepiva dostatnim za rizične skupine, poput zdravstvenih ili carinskih djelatnika te pripadnika vojske i policije, koji bi se prvi mogli naći na udaru eventualnog terorističkog napada.

No, naglašava Afrić, radi se samo o mjerama predostrožnosti jer ne postoje nikakve indicije da bi hrvatski građani mogli postati metama biološkog terorizma.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan napominje da su velike boginje u svijetu iskorijenjena bolest.

Zadnji slučaj pojave variole vere na ovom području zabilježen je 1972. godine u tadašnjoj Jugoslaviji. Tada je na području Srbije oboljelo 175 osoba, od čega je 35 umrlo, zbog čega je cijepljeno cjelokupno stanovništvo bivše države.

Uobičajeni put širenja velikih boginja je izravan kontakt kapljičnim putem, no teroristi bi za eventualni napad vjerojatno koristili druge mogućnosti, kaže Gjenero Margan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara