Ministarstvo zdravstva: Potpisan sporazum o obiteljskoj medicini

U MINISTARSTVU zdravstva danas je potpisan sporazumom o unapređenju obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece, kojim je dogovoren novi način plaćanja liječničkih usluga, povećanje kvalitete provedbom preventivnih programa i nabava opreme po povoljnijim uvjetima.

Sporazum su potpisali ministar zdravstva Andro Vlahušić, direktorica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Ljubica Đukanović i predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo.

Potpisnici su se složili da sporazumom završava proces institucionalne reforme primarne zdravstvene zaštite te da on predstavlja unapređenje struke, omogućujući povećanje kvalitete rada i njegovo bolje vrednovanje.

Djelatnost obiteljske medicine bit će plaćana po modelu "cijena puta usluga", pri čemu će se liječnicima od sada plaćati i svi mali kirurški zahvati, kućne posjete, očitavanje EKG nalaza, kućne njege, kateterizacija mokraćnog mjehura te odstranjenje stranog tijela iz nosa, uha i oka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napušta se model glavarina kao jedini način plaćanja rada, pa će plaćanje ovisiti i o provedbi preventivnih programa koje je utvrdila sama struka.

Rad liječnika bit će tako plaćen i prema broju obavljenih preventivnih pregleda svojih pacijenata koji se odnose na karcinom dojke i debelog crijeva, mjerenje tjelesne težine i šećera u krvi, te predavanja s ciljem promicanja zdravlja.

Za tu je namjenu HZZO za 2004. godinu osigurao oko 10 posto više novca (oko 200.000 kuna).

Prilikom potpisivanja sporazuma upozoreno je da unutar mreže primarne zdravstvene zaštite nedostaje 187 liječničkih timova, uglavnom po manjim mjestima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara