Ministarstvo zdravstva predlaže izmjene Zakona o lijekovima

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi predložit će izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima u dijelu koji se odnosi na klinička ispitivanja, najavio je danas pomoćnik ministra zdravstva Nenad Ljubičić.

Izmjene se predlažu kako bi se uspostavio transparentan odnos između farmaceutskih tvrtki koje financiraju klinička ispitivanja te liječnika i bolnica koje ih provode, izjavio je Ljubičić Hini.

Po prijedlogu, ugovori koje sklapaju farmaceutske kompanije s bolnicama trebali bi sadržavati sve međusobne obveze i financijske troškove, uključujući i iznose liječničkih honorara koji bi im se isplaćivali na račune bolnica.

"Ispitivanja ne smiju ići na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a na taj način ćemo dobiti izravan uvid u svaki segment kliničkog ispitivanja i spriječiti moguće manipulacije", rekao je Ljubičić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako bi se izmjene zakona trebale raspraviti na Vladinim koordinacijama idućega tjedna.

Klinička ispitivanja dosad su bila regulirana posebnim pravilnikom, a na izmjene zakona Ministarstvo zdravstva potaknuo je slučaj Pfizer, gdje se pojavila sumnja da je ta farmaceutska kompanija isplaćivala liječnicima honorare za promociju njezinih lijekova.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara