Ministarstvo zdravstva: Zdravstvene preporuke hodočasnicima

MINISTARSTVO zdravstva objavilo je zdravstvene preporuke kojih se trebaju pridržavati hodočasnici koji će idućih dana pratiti posjet Pape Ivana Pavla II Hrvatskoj.

S obzirom da će hodočasnici duže vremena boraviti na otvorenom prostoru, Ministarstvo zdravstva i krizni zdravstveni stožeri županija koje će Papa posjetiti apeliraju na hodočasnike da ih se pridržavaju radi vlastita zdravlja.

Vjernicima se tako preporučuje da na hodočašće ne kreću s povišenom temperaturom ili proljevom. Kod kuće bi trebala ostati djeca sa simptomima neke dječje zarazne bolesti i osobe koje boluju od teških bolesti, dok bi osobe koje ne mogu stajati nekoliko sati trebale doći s pratnjom i ponijeti sklopiva poljska sjedala.

Ministarstvo zdravstva savjetuje hodočasnicima nošenje suhe hrane (keksi, suhi kolači, dvopek), a nikako hrane koja se lako kvari na povišenoj temperaturi (mliječni i mesni proizvodi).

Od voća treba ponijeti samo ono koje se guli (banane) ili tvrdo voće (jabuke), a smije se uzimati samo sladoled u originalnom pakiranju poznatih proizvođača.

Treba ponijeti nešto tekućine za piće - vodu ili razna bezalkoholna pića u plastičnim bocama, a zabranjeno je nošenje staklenih boca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumacija jela i flaširanih pića dozvoljena je u okolini štandova, ali ne na samom terenu gdje borave hodočasnici. Sva hrana i piće na štandovima su pod kontrolom sanitarne inspekcije i toksikološke službe, a pitka voda nalazit će se na samom terenu u vidno označenim cisternama.

Hodočasnike se upozorava da ne kupuju i ne uzimaju bilo kakvu hranu ili piće od osoba koje nisu ovlaštene da ih dijele ili prodaju.

Prilikom kretanja na put treba ponijeti topliju odjeću za noć, kabanicu i nepromočive cipele.

Svi kronični bolesnici moraju sa sobom ponijeti propisanu terapiju za 48 sati, te zdravstvenu knjižicu i povijest bolesti.

Na prostorima gdje će biti održana misna slavlja te na glavnim prometnicima bit će organizirana 24-satna dežurstva svih zdravstvenih ustanova, a na mjestima dolaska i iskrcavanja autobusa, kao i na većim parkiralištima, određena su stajališta za vozila hitne pomoći.

Na samom terenu o zdravlju hodočasnika brinut će djelatnici Hrvatskog crvenog križa, medicinske sestre, časne sestre i dežurne liječničke ekipe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara