Ministri EU najviše razgovarali o Kini

Ministri vanjskih poslova Europske unije, koji su se u petak u Luxembourgu sastali na neformalnom sastanku, najviše su vremena posvetili odnosima s Kinom, kojoj EU želi ukinuti embargo na prodaju oružja, uveden nakon pokolja na trgu Tieananmen 1989. godine.

Na summitu EU-a u prosincu prošle godine, čelnici EU-a dali su mandat Vijeću ministara da do lipnja pripremi odluku o ukidanju embarga, ali prema današnjoj raspravi izgleda da do toga neće doći tako skoro. Jedan od razloga za to je i nedavna odluka kineskog parlamenta, kojom se dopušta uporaba sile u slučaju da Tajvan proglasi neovisnost.

Europska unija želi s Kinom pojačati gospodarske i političke veze, budući da je ona posljednjih godina imala dosad nezabilježeni gospodarski rast, što je čini važnim čimbenikom u međunarodnim odnosima, rekao je Asselborn, dodajući da pitanje embarga ne bi trebalo "zasjeniti" sveukupnost odnosa. Pri izgradnji tješnjih odnosa s Kinom, EU će voditi računa da Peking poštuje načela do kojih je Europi stalo - ljudska prava, demokracija, poštovanje manjinskih prava.

Ministri vanjskih poslova nastavit će u subotu sastanak raspravom o Bliskom istoku, a poslije podne će im se na radnom ručku pridružiti i kolege iz pristupajućih i kandidatskih zemalja. Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako rasprava o Hrvatskoj nije na dnevnom redu, prema diplomatskim izvorima pitanje otvaranja pristupnih pregovora mogla bi pokrenuti austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da u petak nitko nije otvarao hrvatsko pitanje, dodavši da će to podržati ako do toga dođe.

(Hina) xsvuk ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara