Ministri EU trebali bi usvojiti zajedničku izjavu o Libanonu

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije, koji su se sastali u utorak u Bruxellesu, trebali bi usvojiti zajedničku izjavu u kojoj bi pozvali na hitan prekid vatre u Libanonu, stajalište je finskog predsjedništva Europske unije.

"Glavni cilj izjave trebao bi biti poziv na hitan prekid vatre", rekao je šef finske diplomacije Erkki Tuomioja u govoru pred Europskim parlamentom u Bruxellesu, prije sastanka Dvadesetpetorice.

Zemlje članice EU gotovo su jednoglasne o tome da je potreban hitan prekid vatre, osim Velike Britanije i u manjoj mjeri Njemačke koje naginju stajalištu Sjedinjenih Država.

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett rekla je prije sastanka da će "svi u detalje pratiti koja će terminologija biti korištena, što će reći finsko predsjedništvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što svi danas očekujemo je doći do dogovora kako bi se pozvalo na kraj nasilja", rekla je, ali nije izričito spomenula hitan prekid vatre, za razliku od većine njezinih kolega koji se za to zalažu.

Za Toumioju, prekid vatre "trebao bi biti dio šireg političkog dogovora" koji bi uključio i razmještanje međunarodnih snaga. Finski ministar također smatra da je u ovoj krizi u igri kredibilitet Europske unije. "Ako ne uspijemo, možemo se pozdraviti s utjecajem EU u međunarodnim pitanjima", rekao je.

Isto tako, finski šef diplomacije smatra da je vrlo malo vjerojatno da bi Izrael mogao odnijeti vojnu pobjedu nad Hezbolahom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara