Ministri unutarnjih poslova EU razmatraju suspenziju Schengena na dvije godine

Ministri unutarnjih poslova EU razmatraju suspenziju Schengena na dvije godine

Foto: FAH

MINISTRI unutarnjih poslova zemalja članica EU-a okupit će se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, na kojem će, između ostaloga razgovorati, o mogućnosti produljenja privremenih kontrola na unutarnjim granicama unutar schengenskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pod pritiskom masovnog priljeva izbjeglica u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole.  Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice, te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoji trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena. "Postoji ta mogućnost i Komisija je spremna koristiti taj mehanizam bude li potrebe, ali on još nije pokrenut jer trenutačno nismo u takvoj situaciji. Međutim, ministri unutarnjih poslova imat će prigodu u ponedjeljak razgovorati o tome. Na dnevnom redu je rasprava o tome što se može poduzeti kada istekne rok za privremenu suspenziju schengenskog prostora", rekla je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara