Ministri vanjskih poslova petnaestorice u Luxembourgu

MINISTRI vanjskih poslova EU-a sastali su se u ponedjeljak ujutro u Luxembourgu, na prvom sastanku nakon pada režima Sadama Huseina, kako bi razgovarali uglavnom o situaciji u toj zemlji i o osjetljivom pitanju uloge UN-a u budućnosti te zemlje.

Nakon što su se podijelili prije početka sukoba u Iraku petnaestorica su, čini se, krajem ožujka na summitu u Bruxellesu pronašli zajedničko stajalište oko središnje uloge UN-a u poslijeratnom Iraku, no SAD i dalje inzistiraju na tome da vode glavnu ulogu u obnovi zemlje.

Sastanak Vijeća ministara EU održava se u vrijeme porasta napetosti između SAD-a i Sirije koju Washington optužuje da skriva pobjegle iračke dužnosnike ali i da posjeduje kemijsko oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki predstavnik za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je po dolasku na summit da je zabrinut zbog sve češćih američkih prijetnji upućenih Siriji te je pozvao Washington da "smiri situaciju" s Damaskom.

"Zabrinuti smo", rekao je Solana, dodavši kako bi bilo najbolje objaviti konstruktivnu izjavu kojom bi se pokušala smiriti situacija u regiji koja ionako prolazi kroz teška vremena.

(Hina) bis sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara