Ministru Kalmeti treba još: Idemo dalje!

Ministru Kalmeti treba još: Idemo dalje!

Tekst: Petar Vidov
Foto: Ranko Šuvar / Cropix


INDEX.HR danas je objavio deset dokaza o korupciji u Hrvatskim autocestama. Reakcija ministra Kalmete je izostala pa ćemo ih sutra objaviti još deset.

> Akcija Indexa: Pomozimo Kalmeti da smjeni Upravu HAC-a

> Tema: Index otkriva afere HAC-a

Počevši od 8 sati ujutro Index je objavljivao dokaze u pravilnim razmacima od sat vremena i podsjetio na neke stare afere koje su već imale svoje mjesto u medijskom prostoru, ali iznio i nove, dosad neobjavljivanje podatke. Sutra nastavljamo s istom praksom.

Svi dokazi koje je Index danas objavio

Tijekom dana smo tako objavili dokaz da se državni tajnik i šef Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković vozi u luksuznom automobilu Audi A6 registracije ZG 7549 DJ kojeg je za njega kupio Viadukt, kao i da njime krši propise vozeći na autocesti A1 brzinom od 200 kilometara na sat. Dokazali smo da je Livaković morao, u skladu s odlukom o osnivanju HAC-a, morao znati za poslove koji se u toj firmi događaju tako da se krivnja ne može svaliti isključivo na upravu.

Otkrili smo i da fantomski zaposlenik HAC-a Josip Pocrnić, čiji je slučaj u javnost izašao prije više od mjesec dana, i dalje prima plaću u HAC-u. Otkrili smo također i da je direktorica pravnih poslova zaposlena na to mjesto sa samo 29-godina, bez svih potrebnih uvjeta, nakon čega je promijenila pravilnik o internom ustroju.

Naši izvori tvrde kako je to bio jedan od ključnih trenutaka za nezakonito zapošljavanje u HAC-u, s obzirom da ona sad mora prihvaćati "sugestije" s vrha koga zaposliti, a koga ne. To je vidljivo iz internog natječaja koji je za dva radna mjesta raspisan početkom ove godine pa zatim ukinut uz objašnjenje da se odustalo od popunjavanja navedenih radnih mjesta. Međutim, nedugo zatim su navedena radna mjesta popunjena ljudima koji prije toga nisu bili HAC-ovi zaposlenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetili smo i na slučaj zviždačice Majde Rumore, koja tvrdi da je u HAC-u podvrgnuta sustavnom mobbingu nakon što je u razgovoru za Index priznala da su je tražili 10.000 eura mita kako bi dobila posao. Ubrzo joj je zbog stresa dijagnosticiran i PTSP.

Otkrili smo i dokument u kojem su navedeni svi dogovoreni radovi koje HAC mora otkazati, a koji ukupno vrijede sedam milijardi kuna. Zanimljivo je da su svi ti ugovori koji se sad otkazuju sklopljeni za vrijeme predizborne kampanje tijekom koje je HDZ obilno koristio autoceste za svoju promidžbu. Otkrili smo također i kako mnogi izvođači neće pristati na dogovorni raskid ugovora, zbog čega će im HAC morati isplatiti odštete pa će troškove opet snositi porezni obveznici.

Podsjetili smo i na poslove Skladgradnje, te otkrili kako firma u vlasništvu Slavena i Joze Žužula, koja je lansirana zahvaljujući izgradnji nepotrebnog čvora Vučevica koji s autocestom spaja Sanaderovo rodno selo Dugobabe, osim što farba tunele ih i pere za 20 puta veću cijenu nego što je to tvrtka Carin radila prije četiri godine.

Za kraj, otkrili smo možda i najzanimljiviji od svih dokumenata, spis o "Okončanim ugovorima o građenju pravaca" iz kojih se vidi da je HAC na izgradnju autocesta potrošio gotovo 20 milijardi kuna, ali i da je izvođačima plaćeno 1,5 milijardi kuna više nego što je bilo predviđeno, odnosno više od svote koja je prihvaćena procesom javnog natječaja!

Do ministra Kalmete danas nismo uspjeli doći

Pokušali smo tijekom dana u više navrata stupiti u kontakt s ministrom Božidarom Kalmetom, kako bi saznali jesmo li mu ponudili dovoljno dokaza da napokon poduzme neke konkretne akcije protiv odgovornih osoba u Hrvatskim autocestama. No, do ministra danas nije bilo moguće doći, iako su nam iz njegovog kabineta obećali da će nas ministar Kalmeta kontaktirati čim bude mogao.

S obzirom da odgovor od Kalmete danas nismo uspjeli dobiti, Index će sutra nastaviti s objavljivanjem dokaza o korupciji u Hrvatskim autocestama. Prvi će dokaz, kao i danas, biti objavljen u 8 sati ujutro, a tekstove ćemo sve do 17 sati (kada otprilike završava radno vrijeme u HAC-u, ali i Kalmetinom ministarstvu) objavljivati u pravilnim razmacima od sat vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara