Minutom šutnje u Hirošimi odana počast žrtvama atomske bombe

Više od 55.000 ljudi iz cijelog svijeta okupilo se u subotu u Hirošimi kako bi minutom šutnje obilježili 60. obljetnicu bacanja atomske bombe i odali počast žrtvama tog tragičnog događaja bacanjem cvijeća u vodu te obnovili pozive za uništenjem nuklearanog oružja.

Pod jakim suncem preživjelih, članova obitelji žrtava te brojni drugi okupili su se u Memorijalnom parku Mir u blizini mjesta gdje je pala atomska bomba 6. kolovoza 1945. godine ujutro odnijevši tisuće života i sravnavši grad sa zemljom.

U 8,15 sati po lokalnom vremenu - kada je američki ratni zrakoplov B-29 s imenom Enola Gay bacio bombu - okupljeni u memorijalnom parku su minutom šutnje odali počast onima koji su tada poginuli, a u zrak je pušteno tisuću bijelih golubova.

Zvona crkava i hramova oglasila su se, a prolaznici i automobili na cestama zaustavili su se u znak sjećanja na poginule.

Među dužnosnicima koji su nazočili obilježavanju 60. obljetnice bio je i japanski premijer Junichiro Koizumi koji je ponovio volju Japana da "ostane miroljubiva zemlja bez nuklearnog oružja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj 6. kolovoza je vrijeme naslijeđa, buđenja i obveze, vrijeme u kojem nasljeđujemo obvezu prema žrtvama atomske bombe da ćemo ukinuti nuklearno oružje i ostvariti trajni svjetski mir", kazao je gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba okupljenima.

Bomba bačena na Hirošimu izazvala je niz valova, toplinskih zračenja i radijacije koja je trenutačno usmrtila tisuće ljudi. Do kraja 1945. godine broj žrtava narastao je na 140.000 od 350.000 koliko je stanovnika Hirošima tada imala. Tisuće su kasnije podlijegle ozljedama i bolestima.

Tri dana kasnije, 9. kolovoza 1945., bačena je još jedna atomska bomba na Nagasaki. Japan se predao 15. kolovoza čime je okončan Drugi svjetski rat.

(Hina) xbis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara