mirella toić obilježila 25 godina umjetničkog rada

Operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta ´Ivana Plemenitog Zajca´ Mirella Toić večerašnjim je gala koncertom obilježila 25 godina umjetničkog rada.

Mirella Toić otpjevala je arije iz opera ´Norme´ Vincenza Bellinija, ´Krabuljnog plesa´,´Moći sudbine´ i ´La Traviatte´ Giuseppea Verdija, ´Tosce´ Giaccoma Puccinija te ´Nikole Šubić Zrinskog´ Ivana Plemenitog Zajca.

Uz nju nastupili su operni pjevači Dinko Lupi, Mirko Čagljević, Ratomir Kliškić i Voljen Grbac, te zbor opere riječkog HNK. Kao solist je nastupio Radovan Vlatković na rogu.

Redatelj gala koncerta bio je Ivica Krajač a scenograf Dalibor Laginja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mirella Toić se rodila u Rijeci 1953. godine. Diplomirala je na ljubljanskoj Akademiji za glazbu. Zvanje magistre solo pjevanja je stekla u Beogradu, a usavršavala se na majstorskim tečajevima pri UNESCO-u te u Austriji. Djelovala je kao članica opera u Mariboru i Moenchengladbachu, a od 1988. je članica opere riječkog HNK.

Najviše je nastupala u ulogama Verdijevih opera.

Posljednjih godina se bavi pedagoškim radom.

Dobitnica je nagrade grada Rijeke 1992. godine, nagrade ´Milka Trnina´ iste godine i nagrade Hrvatskog glumišta 1996. godine. Iste je godine primila odlikovanje za zasluge u kulturi, Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnica je posljednje godišnje nagrade Vladimr Nazor za ulogu Elizabete u Verdijevu Don Carlosu i Amelije u Krabuljnom plesu ostvarenima u riječkoj operi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara