Mirku Norcu produljen pritvor za devet mjeseci

SUTKINJA Županijskog suda u Rijeci Ika Šarić izvijestila je da je Izvanraspravno vijeće toga suda danas donijelo odluku da se generalu u mirovini Mirku Norcu, osuđenu za kažnjiva djela ratnih zločina nad civilima na 12 godna zatvora, produlji pritvor za još devet mjeseci.

General Hrvatske vojske u mirovini Mirko Norac u pritvoru je u Rijeci od 21. veljače 2001., a u nedjelju, 22. veljače, istječe mu dvogodišnji rok zadržavanja u pritvoru prije pravomoćnosti presude.

Po riječima sutkinje Šarić, na današnjoj je sjednici Izvanraspravno vijeće utvrdilo da je utemeljeno produljiti pritvor za još devet mjeseci jer još nije donesena pravomoćna presuda te s obzirom na težinu počinjenih kažnjivih djela zbog kojih je i bila određena dugotrajna zatvorska kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istim su se načelom izvanraspravna vijeća toga suda vodila prošle godine i kad su produljivala pritvor Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću kojima je tada istjecao dvogodišnji pritvor.

Orešković, Norac i Grandić osuđeni su u sudskom postupku protiv tzv. gospićke skupine potkraj ožujka 2003. za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na širem gospićkom području u jesen 1991. Norac je kao tadašnji zapovjednik gospićke brigade Hrvatske vojske osuđen za organiziranje i provedbu likvidacija civila na 12 godina.

Na presude Vijeća Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić žalili su se branitelji osuđenih te se očekuje donošenje pravomoćne presude na Vrhovnom sudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara