Miroslav Radman napušta Hrvatsku

Miroslav Radman napušta Hrvatsku

PROSLAVLJENI hrvatski znanstvenik Miroslav Radman najavio je odustajanje od projekta Mediteranskog instituta, te odlazak iz Hrvatske u Francusku, gdje će raditi na projektu koji je prvotno želio realizirati u svojoj domovini.

Iako je ministar znanosti Dragan Primorac prije dva mjeseca najavio kako Mediteranski institut u Splitu kreće s radom, do današnjeg dana se po tom pitanju nije dogodilo ništa, a i razgovoru na Novi list idejni tvorac projekta, ugledni genetičar Miroslav Radman, najavio je odustajanje od projekta zbog izostanka potpore državnog vrha.

"Dogodilo mi se nekoliko vrlo ružnih stvari i osim par pojedinaca nitko mi nije dao podršku i javno kazao istinu, naime, još uvijek ne vidim da su se korigirale vijesti koje su punile novinske stupce." – kazao je Radman, pa dodao: "Zbog toga sam stavljen u situaciju, u kojoj ne želim biti, da radim na projektu i žrtvujem se razmišljajući koji će biti sljedeći potez »anonimnih djelatnika«, a kako čujem mogao bi biti svakakav, a možda čak i opasan."

Radman je kazao kako nije ni sanjao da se takvo što može dogoditi u Hrvatskoj, pa dodao kako misli da bi projekt uspio samo tako da se vratimo u vrijeme bivšeg ministra Hrvoja Kraljevića, koji ga je pozvao u ime Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću sazivati ugledne svjetske znanstvenike i izgubiti obraz. Da podsjetim, ovo ljeto na moj poziv došli su predsjednik Nobelovog komiteta i vrhunski biotehnolog i bogataš, koji su bili spremni svoj novac investirati u projekt bez ikakvih obveza. Dakle, prošlo je deset mjeseci od prestanka rada Instituta, kao i tri mjeseca od čudnog sastanka s predstavnicima Ministarstva i pritiska na mene da u Upravno vijeće dođu ljudi s kojima ja ne bih mogao raditi." – kazao je ogorčeni Radman, dodajući da će, ukoliko Mediteranski institut nije dobrodošao u Splitu, projekt preseliti u Francusku.

"Što se tiče moje reakcije na anonimne inkriminacije najnižeg tipa one su od mene, nakon 36 godina boravka u inozemstvu, učinile da se osjećam emigrantom i mogu reći, nakon svega što se dogodilo da je "ljubavna afera" između mene i mog zavičaja gotova, a možda je i to zdravije." – zaključio je akademik Radman.

Upitan o podršci premijera Sanadera, koji je u nekoliko navrata iskazao javnu potporu akademikovom projektu, Radman je odgovorio: " Niti na jedno od mojih pisama nisu odgovorili, ni ministar, ni premijer s time da sam održao vrlo srdačan i lijep kontakt s premijerom u javnosti, ali na terenu je podrška izostala. Ja sam zaustavio svoj rad kada sam ustanovio da prvi prijedlog za koji smatram da je izvanredan, a to je da odmah počnemo s nagrađivanjem postignutog uspjeha, nije prihvaćen. O tome ne bi odlučivale nikakve komisije već anonimni recenzenti međunarodnih časopisa. Ako se to ne sviđa ovom Ministarstvu ja tu nemam što raditi. No, to se dovoljno svidjelo francuskom ministarstvu te će uskoro sistem biti primijenjen u Francuskoj. Žarko sam želio da Hrvatska bude prva i primjer, no očito originalnost i hrabrost ovdje nije dobrodošla."

Za kraj pozivamo posjetitelje Indexa da posjete hrvatski znanstveni portal portal.connect.znanost.org, gdje mogu pročitati mišljenja hrvatskih znanstvenika, edukatora i studenata o Radmanovoj najavi napuštanja Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara