Mirovinski zavod obilježit će idućega utorka 80. obljetnicu rada

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) proslavit će u utorak, 10. prosinca, osamdeset godina rada i sustavne provedbe mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj.

Na svečanosti u hotelu ´Opera´ HZMO će predstaviti monografiju ´80 godina mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj´ i po prvi puta dodijeliti tri godišnje nagrade: za životni doprinos razvoju mirovinskog osiguranja, za najbolji znanstveni ili stručni članak u 2002. godini, te najbolji novinarski uradak s područja mirovinskog osiguranja.

Te će se nagrade ubuduće dodjeljivati svake godine, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković.

Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Stjepan Mesić, a sponzoriralo ju je 50-ak poduzeća u kojima HZMO ima dioničke udjele, kazao je Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obljetnicu mirovinskog osiguranja obilježit će i djelatnici područnih službi HZMO-a obilaskom umirovljenika po županijama, a ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović posjetit će nekoliko zagrebačkih umirovljenika u ponedjeljak, dan prije svečane obljetnice.

Vuković je upozorio da će i u reformiranom mirovinskom sustavu još najmanje 15, a većinom i 20 godina, svi osiguranici mirovinu ostvarivati isključivo u sustavu generacijske solidarnosti, čime je odgovornost HZMO-a za cjelokupni sustav mirovinskog osiguranja još veća.

Mirovinski zavod osnovan je 1922. godine temeljem Zakona o osiguranju radnika kao Središnji ured za osiguranje radnika.

Ustanova je tijekom godina mijenjala nazive, a od 1999. djeluje kao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, koji sa svojih 18 područnih službi i 84 ispostave obavlja provedbu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti na području cijele Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara