MIROVNI PLAN ZA BLISKI ISTOK SUOČIT ĆE SE S VELIKIM PREPREKAMA

Mirovni plan za Bliski istok objavljen u srijedu naišao je na velika očekivanja u svijetu, ali će se u svojoj provedbi suočiti s velikim preprekama, ocijenili su američki analitičari i bivši mirovni posrednici.

Dugo odgađano objavljivanje mirovnog plana koje treba do 2005. dovesti do stvaranja palestinske države uz Izrael uvodi američkog predsjednika Georgea W. Busha izravno u pokušaj konačne uspostave mira na Bliskom istoku na čijem putu će se suočiti s problemima i otporima kako na domaćoj tako i međunarodnoj političkoj sceni.

Američki mediji u četvrtak navode da diskretan način na koji je predstavljen mirovni plan ukazuje na oklijevanje s kojim se predsjednik Bush prihvatio uloge mirotvorca između Izraelaca i Palestinaca. Plan je predstavljen Izraelcima i Palestincima u Jeruzalemu i Ramallahu, odvraćajući tako pozornost od Washingtona.

Analitičari drže da je mirovni plan manje ideja američkog predsjednika, a više njegov odgovor na zahtjeve arapskih zemalja, koje žele nešto učiniti za rješenje palestinskog pitanja, kao i na jačanje nasilja na Bliskom istoku koje nedjelovanje čini neodrživim.

Bush u pokušaju da riješi 55-godišnji sukob Izraela i Arapa mora udovoljiti suprotstavljenim zahtjevima arapskih čelnika i Izraela, te svoje vlastite političke baze, posebice evangeličkih kršćana i konzervativnih američkih Židova.

Analitičari ocjenjuju da u sadašnjoj situaciji Bush, kojem se bliže izbori 2004., može više politički izgubiti ukoliko bude snažno nastojao dovesti do konačnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, nego ukoliko ne uspije dobiti sporazum.

Palestinske pristalice žele više pritiska na Izrael, dok se Bushovi najbliži politički saveznici žestoko protive bilo kakvom pritisku na vladu premijera Ariela Sharona.

"Ne mislim da će on išta dobiti politički ukoliko postigne mirovni sporazum", rekao je Jack Abramoff, proizraelski republikanski lobist.

Richard Land iz Južne baptističke konvencije, koji inače podržava Busha, upozorio je na opasnost da se na Izrael vrši pritisak da "da ustupke koji bi ugrozili njegovu sigurnost".

Ne očekuje se da će Bush vršiti takav pritisak jer bi izgubio potporu židovskih organizacija i glasača na koje cilja na sljedećim izborima i sukobio se s konzervativnim kršćanima.

Kritičare mirovnog plana američki predsjednik već ima i u redovima vlastite stranke. Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Tom DeLay nazvao je plan opasnim za Izrael.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko stvari koje su izmijenile situaciju na terenu ipak daju određene izglede na uspjeh ovom mirovnom planu, ocjenjuju analitičari.

Pobjeda u Iraku daje Sjedinjenim Državama novi, snažniji utjecaj u regiji. Stupanjem u službu novog palestinskog premijera Abu Mazena, koji se protivi terorizmu, Sjedinjene Države dobijaju partnera kakvog su željeli. Uporno nastojanje arapskih zemalja da uključe Sjedinjene Države u mirovni proces na Bliskom istoku ne mogu ostaviti ravnodušnim Busha koji i sam želi dobre odnose s arapskim svijetom.

Plan dolazi u vrijeme kada i Izrael i Palestinci žele okončati sukobe, smatra Dennis Ross, bivši američki pregovarač na Bliskom istoku za vrijeme predsjednika Billa Clintona.

"Ono što čini mirovni plan mogućim je kratkoročno podudaranje interesa. Abu Mazen je rekao da nema vojnog rješenja palestinskog pitanja i da terorizam uništava pravednu stvar. A izraelski premijer Ariel Sharon zna s ekonomskog stajališta da mora dokrajčiti sadašnje borbe", rekao je Ross, sada direktor Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu.

On, međutim, upozorava da je još daleko od želje za prestankom nasilja do postizanja mirovnog sporazuma.

Problematična može biti i činjenica da mirovni plan nije dogovoren nego nametnut stranama od kojih se opet očekuje da ga podrže, a da se ne predviđa nikakva forma pritiska na njih.

"Mirovni plan je daleko od idealnog dokumenta za stvaranje mira. On je skoro u cijelosti ovisan o dobroj volji obiju strana i pretpostavlja da su obje predane idejama u mirovnom planu i da će ih spremno provesti", rekao je Shibley Telhami koji se bavi međunarodnim mirom i razvitkom na Sveučilištu Maryland.

Analitičari smatraju da je za uspjeh mirovnog plana ključna snažna uloga Sjedinjenih Država, koju Bush istina obećava, ali nije izvjesno da može i ostvariti.

Oni međutim upozoravaju da je i Bush stariji nakon pobjede u prvom Zaljevskom ratu protiv Iraka snažno krenuo u rješavanje problema Bliskog istoka, ali je brzo odustao suočen s bliskim izborima i otporom židovskih skupina koje se protive pritisku na Izrael.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara