Misa u katedrali u prigodi zasjedanja HBK

NADBISKUP zagrebački Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali svečano misno slavlje u prigodi 26. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, koje je počelo jučer u Zagrebu.

Nadbiskup riječki msgr. Ivan Devčić rekao je u propovijedi kako kršćanstvo čovjekovu nadu vezuje uz Božju milost, spasenje, dok moderni nazori nadu vezuju uz čovjekovu snagu koja bi ga trebala učiniti samodostatnim.

"Ali što čovjek u tom uvjerenju, u toj obmani, više ustraje, njegov obzor prekriva to veće beznađe i sve više tone u nemoć. Vraća se u stanje u kojem je čovječanstvo bilo prije Kristova dolaska, odnosno u stanje kao da Krista nema", poručio je u propovijedi nadbiskup Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudsku nemoć osobito smo iskusili u Domovinskom ratu, podsjetio je nadbiskup Devčić, dodavši da se ljudska nesolidarnost očituje i u slučaju tragičnog rata u Iraku. "To pokazuje kako je čitavo čovječanstvo nemoćno", istaknuo je nadbiskup, koji drži da je to posljedica ljudske nesolidarnosti, lošeg zakonodavstva i njegove krive primjene.

U misnom je slavlju osim apostolskog nuncija msgr. Giulia Einaudija i članova HBK sudjelovala nekolicina biskupa iz srednje Europe.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara