Misa za 66 hercegovačkih fratara ubijenih 1945.

Misom zadušnicom večeras je u Širokom Brijegu obilježena 60. obljetnica mučkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca što su ih potkraj Drugoga svjetskog rata 1945. na širokobriješkom i na području Hercegovačke franjevačke provincije počinile partizanske vlasti. L

Točno na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su upale u širokobriješki samostan i ubili 12 fratara, a njihova tijela spalili.

Predvodeći misu zadušnicu, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Slavko Soldo je podsjetio kako su u veljači 1945. partizani iz mostarskog samostana tadašnjeg provincijala hercegovačkih franjevaca fra Leona Petrovića i još šest franjevaca "vezanih ruku i nogu i s vrećom na glavi odveli te ih ubili i bacili u Neretvu". Partizanske vlasti su, po riječima fra Slavka, "obezglavile hercegovačku franjevačku zajednicu i htjeli je uništiti".

"Partizani su ubili više od 200.000 razoružanih hrvatskih vojnika na Bleiburgu i Križnom putu od kojih je 10 posto bilo s područja hercegovačke franjevačke provincije", kazao je fra Slavko. U propovijedi je podsjetio i na vladanje poratne komunističke vlasti. "Tko se imalo opirao njihovu (komunističkom) zlu bio je suđen na dugogodišnje zatvorske kazne", rekao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hercegovačka franjevačka provincija je nedavno utemeljila i posebno Povjerenstvo za proučavanje života hercegovačkih fratara koje su poubijali partizani.(Hina) xpgas ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara