Mišetić na Sanaderove izjave: Mi nismo prvi počeli!

OBRANA generala Ante Gotovine je spremna na suradnju i zna se tko je počeo s medijskom hajkom - Čedo Prodanović i Miroslav Šeparović, dakle, mi nismo prvi počeli, reagirao je apel Ive Sanadera generalov odvjetnik Luka Mišetić.

Podsjetimo, Sanader je rekao da očekuje i apelira "na odvjetnike da se koordiniraju jer je i postupak objedinjen, pa su zbog takve odluke Haaškoga suda i 'osuđeni' na zajedničku obranu. U tom smislu očekujem suradnju odvjetnika, a ne njihovu svađu". Odvjetnik Ante Gotovine tvrdi da oni ne traže svađu, nego da su Šeparović i Prodanović pokrenuli hajku protiv Kehoea, s tim da nema dokaza da je u sukobu interesa.

"Kehoe nije u nikakvom sukobu interesa, on ni na koji način nije sudjelovao niti bio tužitelj u predmetu Oluja, a to je pokazao i zaključak Haaga koji navodi da dijelovi memoranduma na koji se pozivaju o internoj istrazi nisu točni. Kehoe je bio tužitelj jedino u slučaju Tihomira Blaškića za zločine u Ahmićima. Radi se o medijskim obračunima", rekao je Mišetić.

Podsjetimo, dokaz branitelja Ivana Čermaka i Mladena Markača protiv Kehoea je dokument pravnice haaškog Tužiteljstva Katherine Gallaher o ulozi Grega Kehoea koji je sastavila 27. veljače 2006. godine. Dokument je proslijeđen tužiteljskoj ekipi u predmetu “Gotovina i drugi” na čelu s Alanom Tiegerom, a dijelove je objavio Jutarnji list.

U njemu stoji da je odvjetnik Greg Kehoe, kao tadašnji član tima haaškoga Tužiteljstva, imao uvid u ključne dokumente tijekom procesa pripreme optužnice protiv generala Ante Gotovine. U članku kojeg potpisuje kolumnist Ivan Zvonimir Čičak, piše da je zaključak pravnice Gallaher da zbog toga postoji "stvarna mogućnost" da bi on kao odvjetnik Gotovine mogao biti u sukobu interesa.

Zbog objavljivanja dijelova memoranduma je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uputila upozorenje i novinaru Ivanu Zvonimiru Čičku.

"Tužiteljstvo je zbog toga uputilo zabranu daljnjeg distribuiranja, objavljivanja i komentiranja tajnog internog memoranduma tužiteljstva svim odvjetničkim timovima. Tužiteljstvo tvrdi da je objavljivanje ovog dokumenta ometanje pravde", kaže Mišetić.

U upozorenju odvjetničkim timovima još piše da će se korištenje ovog memoranduma u javnosti tretirati kao kazneno djelo, te da će naknadno razmisliti o pokretanju sankcija ukoliko se zabrana prekrši.

Olga Kavran, izjavila je za HRT da Tužiteljstvo nije javilo ostalim obranama o nalazima interne istrage, čiji je rezultat ovaj memorandum, i da je sada pred njima istraga kojom se treba utvrditi kako je dospio u javnost.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara