Mišetić: Odluka Vlade protiv zakona i zaključka Sabora

Mišetić: Odluka Vlade protiv zakona i zaključka Sabora
ODLUKA hrvatske vlade o zaključku Sabora o dostavi dokumenata optuženicima i osumnjičenicima ICTY-a nije u skladu s hrvatskim zakonima i nema pravnog uporišta, ocijenio je  Luka Mišetić, američki odvjetnik generala Ante Gotovine.

"Odluka hrvatske vlade nije u skladu sa zakonom niti sa zaključkom Sabora. Umjesto da postupi sukladno pravu i zakonu vlada svojom odlukom ispunjava privatne želje tužiteljice Carle del Ponte koje nemaju nikakvog pravnog uporišta", izjavio je Mišetić u telefonskom razgovoru iz Chicaga.

Zaključak Sabora, donesen 17. listopada, obvezuje vladu da osigura svu pravnu pomoć i pristup dokumentima za pripremu obrane svim osumnjičenicima i optuženicima ICTY-a iz HV i policije.

Vlada je na današnjoj sjednici zauzela stajalište da će "provoditi Zaključak Hrvatskog sabora sukladno pravima i obvezama RH, preuzetim Ustavnim zakonom o suradnji s ICTY-em te odredbama Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a".

Vlada je navela kako svaki od osumnjičenika i optuženika osobno može pregledati svu raspoloživu dokumentaciju ili za to ovlastiti branitelja čiji je "status potvrđen na odgovarajući način".

Status branitelja potvrđuje Tajništvo ICTY-a tek nakon što se optuženik nađe u haškom pritvoru. Dok je optuženik u bijegu njegovi su odvjetnici bez statusa pred Haškim sudom.

Mišetić je kritizirao i večerašnju izjavu glasnogovornice haškog Tužiteljstva Florence Hartmann prema kojoj je "vlada pokazala da poštuje svoje obveze prema ICTY-u".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hartmann nikada nije rekla koji to paragraf haškog Statuta ili Pravilnika o postupku i dokazima zabranjuje jednoj suverenoj državi da svoje vlastite dokumente dostavi kome god hoće", kazao je dodajući kako je "apsolutna neistina" da Hrvatska ima zakonsku obvezu ne dati dokumente obrani generala Gotovine.

"Pozivam hrvatsku vladu i Carlu del Ponte da navedu članak Statuta ili Pravilnika ICTY-a koji to zabranjuju ili da prestanu obmanjivati hrvatsku javnost s tom tezom", kazao je.

Na upit o njegovom zahtjevu Haškom sudu da mu se odobri upućivanje podnesaka u statusu "prijatelja suda" (amici curiae) od 22. listopada, rekao je da još nema nikakvog odgovora.

Mišetić je istodobno podnio i zahtjev da sudac odbije proširenu optužnicu protiv Gotovine koju je najavilo Tužiteljstvo.

"Sud će odlučiti da li će mi dati status amicusa ili ne. Ako mi da status amicusa onda mi može uvažiti argumente ili odbaciti. To će se sve dogoditi u paketu", rekao je Mišetić priznajući kako bi takav status bio presedan pred sudom.

Iz izvora ICTY-a je navedeno da je Mišetićev zahtjev primljen i da o njemu nema nikakve odluke.

On smatra da bi eventualna odluka mogla uslijediti tek nakon što Del Ponte podnese proširenu optužnicu na potvrđivanje sucu, što prema glasnogovornici Tužiteljstva, još nije učinjeno. Glede očekivanja da će se to dogoditi ovoga tjedna, Hartmann je podsjetila na raniju najavu o podnošenju optužnice u "idućih nekoliko tjedana".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara